Αρχική Special Topics «Πρατήριο βενζίνης στο διάστημα» με καύσιμο από διαστημικά σκουπίδια

«Πρατήριο βενζίνης στο διάστημα» με καύσιμο από διαστημικά σκουπίδια

0
space r
Διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τη γη. Εικόνα: ESA/AFP/Getty Images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αυστραλιανή εταιρεία συμμετάσχει σε μια παγκόσμια προσπάθεια ανακύκλωσης επικίνδυνων διαστημικών απορριμμάτων και μετατροπής τους σε καύσιμα πυραύλων στο διάστημα.

Συντρίμμια από παλιά διαστημόπλοια, παλιοί δορυφόροι και χρησιμοποιημένα εξαρτήματα πυραύλων κινούνται με ταχύτητα έως και 28.000 χιλιομέτρων την ώρα και αποτελούν απειλή για τους δορυφόρους επικοινωνιών και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σε αυτές τις ταχύτητες, ακόμη και μια μικρή βίδα ή ένα κομμάτι χρώματος αποτελεί κίνδυνο για εγκαταστάσεις όπως ο ISS, καθώς και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές.

Διαστημικά ατυχήματα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο και κατέστρεψε έναν από τους δικούς της δορυφόρους, σκορπώντας συντρίμμια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι τα συντρίμμια «απειλούν τα συμφέροντα όλων των εθνών». Το χειρότερο σενάριο είναι οι κλιμακωτές συγκρούσεις μεταξύ μικρότερων και μικρότερων τμημάτων διαστημικών σκουπιδιών έως ότου οι τροχιές καταστούν άχρηστες, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως το φαινόμενο Kessler .

Διαστημικές εταιρείες σε συνεργασία

Μια εταιρεία από τη νότια Αυστραλίας η Neumann Space εργάζεται σε ένα σχέδιο μαζί με τρεις ακόμη εταιρείες για να μετατρέψει τα διαστημικά σκουπίδια σε καύσιμο.

Η ιαπωνική start-up Astroscale έχει ήδη αποδείξει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει δορυφόρους για να συλλέξει κομμάτια συντριμμιών στο διάστημα.

Η Nanorocks, από τις ΗΠΑ, επεξεργάζεται ένα σχέδιο που χρησιμοποιεί προηγμένη ρομποτική για να αποθηκεύει και να κόβει αυτά τα συντρίμμια ενώ βρίσκονται ακόμη σε τροχιά. Μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Cislunar, αναπτύσσει ένα διαστημικό χυτήριο για να λιώσει τα συντρίμμια σε μεταλλικές ράβδους .

Το σύστημα πρόωσης του Neumann Space μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις μεταλλικές ράβδους ως καύσιμο – το σύστημά τους ιονίζει το μέταλλο το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί ώθηση για να μετακινήσει αντικείμενα γύρω από την τροχιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος Herve Astier είπε ότι όταν η Neumann πρότεινε να είναι μέρος μιας αλυσίδας εφοδιασμού και να λιώνει μέταλλο στο διάστημα, σκέφτηκε ότι ήταν ένα φουτουριστικό σχέδιο και δεν θα ήταν «τόσο εύκολο όσο φαίνεται».

«Πήραν όμως επιχορήγηση από τη Nasa, έτσι κατασκευάσαμε ένα πρωτότυπο το οποίο και λειτουργεί», είπε.

Μόλις σταλούν τα αντικείμενα σε τροχιά, μπορούν να είναι εκεί για πάντα, εκτός εάν βγουν εκτός τροχιάς (αποτροχία) και καούν στην ατμόσφαιρα της Γης (ή περιστασιακά χτυπήσουν την επιφάνεια της Γης ).

Καθώς το πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια επιδεινώνεται, ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν λύσεις, από μαγνήτες μέχρι «διαστημικά νύχια» και καμάκια. Ωστόσο η ιδέα ανακύκλωσης των διαστημικών σκουπιδιών όπως φαίνεται κερδίζει έδαφος.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαφήμιση