Αρχική COVID-19 Το πρώτο χάπι κατά COVID-19 από τη Merck αναμένει έγκριση από...

Το πρώτο χάπι κατά COVID-19 από τη Merck αναμένει έγκριση από FDA

0
ΕΜΒΟΛΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΟ-ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο ήμισυ φέρεται να περιορίζει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, το πρώτο, έως σήμερα, χάπι κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας Merck είναι αποτελεσματικό και ασφαλές με δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά  όταν χορηγείται στην αρχή της λοίμωξης, σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Oι ειδικοί εκτιμούν ότι η έλευση της νέας γενιάς χαπιών κατά της COVID θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας, διευκολύνοντας τον έλεγχό της. Η πρόσβαση σε αυτά θα είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι στα εξίσου αποτελεσματικά μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Aίτημα της Merck στον FDA για έγκριση

Η νέα φαρμακευτική αγωγή αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού και χορηγείται με τη μορφή τεσσάρων χαπιών που λαμβάνονται δύο φορές ημερησίως επί πέντε ημέρες. Οπως αποδείχθηκε από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 775 εθελοντές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου τους μειώθηκε κατά 50%, χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες.

Μόνο το 7% αυτών που ακολούθησαν την αγωγή νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν πέθανε κανείς. Στην ομάδα ελέγχου, που έλαβε ψευδοφάρμακο, το 14% χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ 8 άτομα κατέληξαν. Η φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει προσεχώς αίτημα έγκρισης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.

Η προσέγγιση αυτή χαρακτηρίζεται “συμπληρωματική” των εμβολίων κατά της Covid

Πρώτη σε εμβολιασμούς η Πορτογαλία

Σε πρωταθλήτρια των εμβολιασμών έχει αναδειχθεί η Πορτογαλία, έχοντας καλύψει εμβολιαστικά άνω του 84,7% του πληθυσμού. Αρχιτέκτονας του θριάμβου είναι ένας στρατιωτικός, ο ναύαρχος Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών τον Φεβρουάριο, ο οποίος κλήθηκε να δώσει μάχη κατά της διστακτικότητας, παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας που αντιμετώπισαν οι εκστρατείες και άλλων κρατών. Οι δημόσιες εμφανίσεις του –πάντα ένστολος, με στρατιωτική γλώσσα, σαφή και λιτή– γρήγορα μετέβαλαν τον πληθυσμό σε μια ενιαία πολεμική δύναμη κατά της πανδημίας. Το βασικό προσόν του Γκουβέια ε Μέλο υπήρξε η απόλυτη απουσία διασύνδεσής του με την πολιτική και τα κόμματα. Για τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας μάζεψε γύρω του τα «καλύτερα μυαλά» των ενόπλων δυνάμεων με μία προϋπόθεση: να μην έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Προκειμένου να πείσει για την ασφάλεια των εμβολίων ο ναύαρχος έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των στρατιωτών, κίνηση που πράγματι πέρασε το μήνυμα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτίμηση για μείωση έως και 500.000 του πληθυσμού στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣε κανονικά για την εποχή επίπεδα η μέση θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο