Αρχική Ειδήσεις Ψηφίστηκε στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία με 191 ψήφους υπέρ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ελληνογαλλική συμφωνία με 191 ψήφους υπέρ

0
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με ευρεία πλειοψηφία κύρωσε η Βουλή τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια. Για «ιστορική στιγμή» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Για «κακή συμφωνία» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέβηκε το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση και για τα θέματα εξωτερική πολιτικής.

Η ελληνογαλλική συμφωνία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης καθώς και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος -που διεγράφη προχτές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ- και η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία με τη συζήτηση να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.

Μητσοτάκης: Σημαίνει θωράκιση της χώρας

Για ιστορική Συμφωνία, η έγκριση της οποίας σημαίνει θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και σηματοδοτεί το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, τόνισε από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτο μου μέλημα είναι να θωρακίσω τη χώρα. Είναι πρώτο μου μέλημα να ξέρω ότι έχουμε μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, αμυντική πάντα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι υπερασπιζόμαστε με τρόπο αξιόπιστο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας, έχοντας αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις. Πράγματι, αυτή η Συμφωνία ακριβώς αυτό κάνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ο κ.Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τη Γαλλία καλώντας τον κ.Τσίπρα να απαντήσει εάν θα την αλλάξει ή όχι, ενώ τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη αγωνία για τον άρτιο εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι «όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έναν γείτονα ο οποίος είναι τύποις σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πλην όμως φέρεται επιθετικά κατά της πατρίδος μας έχω αγωνία».

Απάντηση για τα δημοσιονομικά

Κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στην κριτική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά διότι-όπως είπε- “ασχολήθηκα δυσανάλογα στη δευτερολογία μου απαντώντας στον κ. Τσίπρα”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα ζητήματα κόστους των πλοίων, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έκλεισε τώρα η συμφωνία με τους Γάλλους και όχι νωρίτερα, ενώ αναφέρθηκε και στα ναυπηγεία λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις κάποια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο χτίσιμο των πλοίων.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην κ.Γεννηματά, απάντησε σε δυο θέματα. Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους από το ’23 και μετά όπου είπε:

“Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής συζήτησης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ποσοτικών στόχων το οποίο την τελευταία δεκαετία απεδείχθη παντελώς ανεπαρκές να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της ζώνης του ευρώ. Είμαστε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση αυτή η οποία θα γίνει. Αφορά όμως συνολικά την πορεία της ευρωζώνης από εδώ και στο εξής. Προφανώς και αφορά χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες έχουν μεγάλο χρέος και θα διεκδικήσουμε σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από αυτήν που μας παρείχαν οι προηγούμενοι κανόνες”.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης μέρος της συζήτησης αυτής είναι το κατά πόσο υπάρχουν είδη δαπανών τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των στόχων για τους οποίους θα δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Δένδιας: Κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία

«Κενού γράμματος» και κατ’ επίφαση τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να αιτιολογηθεί η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε απάντηση των αιτιάσεων που έγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση. Αναρωτήθηκε «προς τι αυτή η αιφνίδια κινδυνολογία» και η αναζήτηση «ψευδών αναφορών».

Η οποιαδήποτε συνδρομή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, αυτό προβλέπεται μόνο εφόσον εμείς το αποφασίσουμε και επιπλέον ότι αυτή θα υποστηρίζει κοινό συμφέρον, δηλαδή να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός «προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών». Προς επίρρωση δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Πρακτικά το άρθρο 42 της ΕΕ, το άρθρο 5 του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, αλλά και μια σειρά άλλων άρθρων συμφωνιών τεράστιας σημασίας μεταξύ κρατών όλων των ηπείρων.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία «το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, έχει διατυπώσει μια ακόμα καινούργια “σκέψη” που είναι πέρα από τα όσα απίστευτα έλεγε μέχρι τώρα, ισχυριζόμενη πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής κυριαρχίας επί αυτών των νησιών! Δηλαδή, πως εάν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά! Και διαμαρτυρήθηκε όταν Έλληνας υπουργός έβγαλε φωτογραφία σ’ ένα από αυτά τα νησιά εδώ και λίγες ημέρες!» και συμπλήρωσε, λοιπόν όταν «απέναντι σε αυτή την Τουρκία μας προσφέρεται για πρώτη φορά μια τέτοια Συμφωνία, η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια πυρηνική υπερδύναμη και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης;

Παναγιωτόπουλος: νέα διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

«Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, αποκτά νέα διάσταση, απογειώνεται, χάρη στην συναντίληψη που έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν για τα γεωπολτικά ζητήματα, το ρόλο της ΕΕ στις ευρύτερες εξελίξεις αλλά και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την ασφάλεια των δύο χωρών έναντι απειλών. Αυτή η συναντίληψη και η χημεία που έχουν οι δύο ηγέτες, οδήγησαν στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί απειλή.

 

Διαφήμιση