Αρχική Ενέργεια “Κλειδώνουν” τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις – Αύριο οι...

“Κλειδώνουν” τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις – Αύριο οι ανακοινώσεις

0
israel palacio ImcUkZ72oUs unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο μεγαρο Μαξίμου για την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα για την απορρόφηση των πρωτοφανών ενεργειακών ανατιμήσεων αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση. Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αφορούν σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αυτόματης παρέμβασης.

Η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στο στο επίκεντρο θα βρεθεί η εξέταση των μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά έναντι ειδικά των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τα νέα μέτρα θα αφορούν σε:

  • νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος από 30 €/ΜWh σε 40-45 €/ ΜWh
  • ενιαίο επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα ή pellet, με σημαντική αύξηση των εισοδηματικών ορίων ώστε να καλυφθεί και η μεσαία τάξη.

Το κατώτατο ποσό για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί στα 96€ από 80€ πέρυσι και το ανώτατο ποσό στα 780€ από 650€ το 2020.

Στην Αθήνα, για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει στα 137 ευρώ, από τα 114 ευρώ.

Στις Σέρρες, το επίδομα θα φτάσει τα 440 ευρώ για κάποιον που έχει δύο παιδιά, από 367 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Μηχανισμός αντιμετώπισης επιπτώσεων

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση μελετά να προχωρήσει στη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανακοίνωση των προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου.

500 εκατ. στη “μάχη” της ενέργειας

Σε 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει το ποσό που θα ρίξει η κυβέρνηση στη μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εκρητική αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση του ρεύματος αυξάνεται περαιτέρω στα 300 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. που ήταν έως τώρα. Το ποσό θα προέλθει από κονδύλια του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και το μεγαλύτερο ποσοστό οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το ποσό για το επίδομα θέρμανσης στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. που είχαν γραφτεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενιαίο επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή πέλλετ με σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων. Επί της ουσίας το επίδομα αναμένεται να καλύψει το σύνολο των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου εξετάζουν το ενδεχόμενο να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης στην τιμή του συγκεκριμένου καύσιμου.

Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό 10ετίας τα αποθέματα

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με αγωνία την κούρσα των τιμών ενέργειας με τους βασικούς παίκτες να διαμορφώνουν το σκηνικό, πολλές φορές και με όρους κερδοσκοπίας.

Στο μέσο της «ενεργειακής καταιγίδας», η Ευρώπη αναζητά καταφύγιο και ενεργειακή ασφάλεια. Μετά το ράλι ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, την Πέμπτη φάνηκε πως υπάρχει υποχώρηση στην τιμή του, μετά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες για παροχή ενέργειας. Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη μιλούν για κεδροσκοπικά παιχνίδια της αγοράς εις βάρος των καταναλωτών.

Η Ευρώπη κατά 90% από εισαγόμενα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση και αυτό την καθιστά ευάλωτη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, καθώς τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας.

Την Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 133€/μαγαβατώρα. Μετά τη δέσμευση της Ρωσίας ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες του αερίου προς την Ευρώπη, υποχώρησε στα 96€. Φαίνεται από αυτό το γεγονός πόσο εύκολα κάποιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ενεργειακή συγκυρία και να παίξουν παιχνίδια με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ρωσία προτείνει τώρα στην Ευρώπη να συνάψει μακροχρόνια και δεσμευτικά συμβόλαια μαζί της ώστε να πέσουν οι τιμές στα «κανονικά» επίπεδα που είναι περίπου στα 60€.

Η Πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέδωσε την ενεργειακή κρίση σε κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς ενέργειας εις βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Ευρώπη: Σταθερή στην «πράσινη» μετάβαση

Η Ευρώπη παραμένει σταθερή στη στρατηγική του GREEN DEAL για οριστική κατάργηση ορυκτών καυσίμων και μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, που θα διασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, θα αποτρέψει μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις και θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, ζητάει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Εξακόσια δισ. ευρώ θα δοθούν σε πράσινες επενδύσεις, ενώ θα κινητοποιθεί 1 τρισ. ευρώ.

Η Γαλλία διαφοροποιεί της θέση της στηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια, ως αξιόπιστη, ασφαλή και χαμηλού κλιματικού αποτυπώματος.

Η Ισπανία και άλλες τέσσερις χώρες στηρίζουν το φυσικό αέριο αλλά ζητούν να γίνονται από κοινού προμήθειες για όλη την Ευρώπη.

Οι χώρες του νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν επί του παρόντος έναν κεντρικό μηχανισμό προστασίας των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Διαφήμιση