Αρχική COVID-19 Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την πορεία του κορονοϊού στα παιδιά;

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την πορεία του κορονοϊού στα παιδιά;

0
Covid 19 - σχολείο - παιδιά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα παιδιά στη συντριπτική του πλειοψηφία όταν κολλήσουν SARS-CoV-2 θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθούν σημαντικά και τελικά θα χρειασθούν νοσηλεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά;

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο EBioMedicine ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου. Οι Ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Η μελέτη που έγινε στο Μπουένος Άιρες σε 550 παιδιά με πρόσφατη διάγνωση για τον κορoνοϊό έδειξε ότι τα παιδιά, στα οποία δεν παρήχθησαν επαρκή αντισώματα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία. Εκτός από τα αντισώματα οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες πτυχές της ανοσολογικής απάντησης και βρήκαν ότι στα παιδιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο η ανοσολογική απόκριση είχε στοιχεία πιο αδύναμης κυτταρικής ανοσίας, αλλά και πιο καθυστερημένης αποτελεσματικότητας.

Καθότι στα παιδιά οι συννοσηρότητες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της νόσου, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων επιβαρυντικών νόσων στην καθυστερημένη και αδύναμη ανοσολογική απόκριση. Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που θα έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά για την αποφυγή βαριάς νόσου όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σχετικών εμβολίων, καθότι ο εμβολιασμός ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση στα πρώτα κρίσιμα στάδια της μόλυνσης από κορoνοϊό.

Πώς θα τα προστατεύσουμε έναντι της COVID-19

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα και παρέχουν πρακτικές συμβουλές. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CDC στις ΗΠΑ, στα σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κίνδυνος για εξάπλωση της COVID-19 ήταν 3,5 φορές πολλαπλάσιος από ότι σε εκείνα με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα, η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία από 1.000 σχολεία στην Πολιτεία της Αριζόνα και διαπίστωσε ότι σημειώθηκαν 113 περιπτώσεις εξάπλωσης της COVID-19 σε σχολεία χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα σε ένα μήνα, ενώ παρουσιάστηκαν λιγότερα και μάλιστα μεμονωμένα περιστατικά στα υπόλοιπα σχολεία. Βέβαια, η προστασία των παιδιών στο σχολείο είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές και στο σπίτι ή όπου αλλού συχνάζουν για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης. Μια άλλη μελέτη του CDC, που δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είχαν παρόμοια ποσοστά μόλυνσης σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Εμβολιασμός: «ασπίδα» κατά της μόλυνσης

Εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν έγκριση επί του παρόντος για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών από FDA (ΗΠΑ) και EMA (Ευρώπη). Και τα δύο είναι mRNA εμβόλια, δηλαδή δεν περιέχουν τον ιό ή τμήμα του αλλά μια σειρά πληροφοριών για να εκπαιδεύσουν τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να φτιάξουν μια πρωτεΐνη που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή προστατευτικών αντισωμάτων. Αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της  Pfizer για παιδιά 5 ως 11 ετών, πιθανώς μέσα στον επόμενο μήνα. Για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό, η καλύτερη προστασία που μπορούμε να τους παρέχουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι στο περιβάλλον τους είναι εμβολιασμένοι. Η χρήση μάσκας είναι επίσης πολύ σημαντική, ενώ οι αποστάσεις και πιθανώς η απομόνωση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν κατά το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση