Αρχική Special Topics Η πανσέληνος του Κυνηγού του Οκτώβρη αυτή την Τετάρτη δεν έρχεται μόνη…

Η πανσέληνος του Κυνηγού του Οκτώβρη αυτή την Τετάρτη δεν έρχεται μόνη…

0
fullmoon
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανσέληνος του Κυνηγού του Οκτωβρίου θα εμφανιστεί πλήρης αύριο, αλλά ήδη οι παρατηρητές του ουρανού ετοιμάζονται και για μία ακόμη απόλαυση. Τη βροχή μετεωριτών Orionid, η οποία και αυτή κορυφώνεται την Τετάρτη. Μπορεί το φως από την πανσέληνο να δυσκολέψει λίγο όσους επιθυμούν να δουν τη βροχή αυτή των “αστεριών”, όπως ανέφερε και η Space.com , αλλά το φαινόμενο θα είναι μοναδικό.

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι κοινώς γνωστή ως πανσέληνος του Κυνηγού, η πρώτη χρήση της οποίας χρονολογείται στο 1710, σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης. Οι κυνηγοί μπορούν να βρουν παχιά ζώα, όπως ελάφια, αυτή την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac, ανέφερε η NASA.

Σύμφωνα με το πλέον εξαντλημένο Almanac του Maine Farmer, το οποίο, στη δεκαετία του 1930, ανέφερε τα ονόματα των ινδιάνικων φεγγαριών, τα κοινά ονόματα για το φεγγάρι του Οκτωβρίου περιλάμβαναν το Travel Moon, το Dying Grass Moon και το Sanguine ή Blood Moon, μεταξύ των φυλών Algonquin Βόρεια Αμερική, ανέφερε η NASA. Μερικά από αυτά τα ονόματα πιθανότατα αναφέρονται σε φύλλα που αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο και στο θάνατο των φυτών, ενώ το Sanguine και το Blood Moon αναφέρονται στο κυνήγι.

Το Travel Moon μπορεί να αναφέρεται στη μετανάστευση πουλιών και άλλων ζώων που ετοιμάζονται για τον χειμώνα. “Δεν ξέρω, αλλά αυτό το όνομα μπορεί επίσης να αναφέρεται στην εποχή που οι βόρειες φυλές θα κατέβαιναν από τα βουνά για το χειμώνα”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Γκόρντον Τζόνστον, στέλεχος του προγράμματος της NASA . “Για παράδειγμα, τόσο οι Iroquois όσο και οι Algonquin θα κυνηγούσαν στο Adirondacks το καλοκαίρι, αλλά θα έφευγαν για να αποφύγουν τον σκληρό χειμερινό βουνό.”

Στην Ινδία

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία, η πανσέληνος του Οκτωβρίου συμπίπτει με τις εποχικές βροχές των μουσώνων. Για τους Ινδουιστές, αυτή η πανσέληνος σηματοδοτεί το φεστιβάλ συγκομιδής Sharad Purnima. Η πανσέληνος σηματοδοτεί επίσης το τέλος μιας περιόδου διαλογισμού τριών μηνών για τους Βουδιστές μοναχούς γνωστούς ως Βάσα, ή «βροχερή υποχώρηση» που είναι επίσης γνωστή ως Βουδιστική Σαρακοστή.

Πρόσφατα οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο όνομα για αυτήν την πανσέληνο – το Lucy Moon, προς τιμήν της αποστολής Lucy της NASA που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου το ταξίδι στους Τρωικούς (Trojan) αστεροειδείς. Αυτοί οι αστεροειδείς γυρίζουν γύρω από τον ήλιο με τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Η Lucy θα περάσει 12 χρόνια εξερευνώντας επτά από αυτούς τους αστεροειδείς, καθώς και έναν αστεροειδή από την κύρια ζώνη αστεροειδών που θα συναντήσει η Lucy στο δρόμο της, ανέφερε η NASA.

Η βροχή των μετεωριτών Orionid

Όσον αφορά τη βροχή μετεωριτών Orionid, οι παρατηρητές ουρανού στο Βόρειο και Νότιο Ημισφαίριο μπορεί να δουν έως και 20 μετεωρίτες την ώρα, ανέφερε το Space.com. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το μέσο όρο των πέντε μετεωριτών την ώρα που μπορούν να δουν οι παρατηρητές του ουρανού τις άλλες νύχτες, αναφέρει η Live Science .  Η καλύτερη θέα για τη βροχή μετεωριτών θα είναι πολύ μακριά από τα φώτα της πόλης, αλλά το φως της πανσελήνου πιθανότατα θα δυσκολέψει κάποιον να δει αυτές τις ομορφιές.

“Ειλικρινά, οι Orionids θα ρουφήξουν φέτος … το φεγγάρι θα είναι όλο το βράδυ, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ηλίου”, δήλωσε ο ειδικός μετεωριτών της NASA, Μπιλ Κουκ, στο Space.com.

Οι μετεωρίτες Orionid προέρχονται από κομμάτια του κομήτη 1P/Halley. Γνωστός ως κομήτης του Halley, ο οποίος περιστρέφεται από τη Γη κάθε 75 περίπου χρόνια. Η βροχή μετεωριτών φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, του κυνηγού, και έτσι πήραν το όνομά τους και οι μετεωρίτες. Ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τη βροχή μετεωριτών είναι γύρω στις 2 τα ξημερώματα στις 20 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Cooke στο Space.com.

Διαφήμιση