Αρχική Περιβάλλον Χτυπά αλύπητα τη Σικελία ο Μεσογειακός τυφώνας – Τι ξέρουμε για αυτούς

Χτυπά αλύπητα τη Σικελία ο Μεσογειακός τυφώνας – Τι ξέρουμε για αυτούς

0
Sicilia
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Προς την επαρχία Αίτνα κινείται ο κυκλώνας “Απολλων” – όπως έχει ονομαστεί στην Ιταλία ο “Νέαρχος” – που αναμένεται να απειλήσει κυρίως τη νότια Ελλάδα και την Κρήτη από την Κυριακή.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια στην Κατάνια που αναμένεται τις επόμενες ώρες να δεχτεί ακόμη σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας.

apollon1

Από την αρχική εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Απόλλων», η κατάσταση στην επαρχία των Συρακουσών φαίνεται να είναι δύσκολη αλλά ελεγχόμενη. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υπό διαχείριση βρίσκονται 57 επείγοντα περιστατικά, μόνο στην περιοχή του Παλέρμο. Πλημμύρες, κλείσιμο οδικών αρτηριών και πτώσεις δέντρων και ηλεκτρικών στύλων είναι από τα κύρια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχές.

Το χωριό Γκίσιρα στην Αουγκούστα – Μπρούκολι είναι ακόμη αποκλεισμένο, ωστόσο πυροσβέστες με αμφίβιο οχήματα κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους κατοίκους. Η Αουγκούστα αντιμετωπίζει προς το παρόν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

apollon

Κόκκινος συναγερμός σε 5 επαρχίες στη Σικελία

Ο τυφώνας Απόλλων, μαίνεται τις τελευταίες ώρες στην ανατολική ακτή της Ανατολικής Σικελίας και της Ιονικής Καλαβρίας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ανέμους με πάνω από 100 km/h.

Νέο κόκκινο συναγερμό για τις επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κυκλώνα Απόλλων εξέδωσε για αύριο η περιφερειακή πολιτική προστασία. Πορτοκαλί συναγερμός για την κεντρική Σικελία και κίτρινο για τη δυτική Σικελία.

Ο κόκκινος συναγερμός έχει παραταθεί μέχρι αύριο για πέντε επαρχίες της ανατολικής Σικελίας (Μεσίνα, Κατάνια , Έννα, Συρακούσες, Ραγκούσα) και μία στην Καλαβρία (Καταντζάρο).

Για αύριο , 30 Οκτωβρίου, έχουν ακόμη προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους καταιγίδες και ισχυρές ριπές ανέμων στις ακτές της ανατολικής Σικελίας , καθώς και στην κάτω Καλαβρία .

Δεν είναι η Κατρίνα…

Υπάρχουν πολλοί τύποι κυκλώνων , τόσο σε τροπικές όσο και σε μη τροπικές περιοχές, και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά (για παράδειγμα, αφορά στους τρόπους με τους οποίους αντλούν την ενέργειά τους). Οι τροπικοί κυκλώνες είναι ένας ιδιαίτερος τύπος αυτών των φαινομένων, που ονομάζονται επίσης τυφώνες. Στη Μεσόγειο έχουμε δει ότι ορισμένοι κυκλώνες που αναπτύσσονται σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τα τροπικά (τυπικά σύννεφα ή δομή αιολικού πεδίου), δηλαδή τυφώνες, αλλά είναι γενικά μικρότεροι.

Οι τυφώνες στις τροπικές περιοχές πυροδοτούνται κυρίως από τη θερμοκρασία της θάλασσας (η οποία πρέπει να είναι πάνω από 26 βαθμούς για να τους δημιουργηθούν). Στην περίπτωση της Μεσογείου η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ένας βασικός παράγοντας αλλά όχι ο μοναδικός. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια χαμηλή θερμοκρασία του κατώτερου τμήματος της ατμόσφαιρας. Και για να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός τυφώνας (medicane), ένα υψηλό επίπεδο υγρασίας στον αέρα είναι επίσης απαραίτητο. Για αυτό, δεν θα πρέπει να  συγχέεται ένας κυκλώνας όπως ο Απόλλωνας ή ο Νέαρχος με διάσημους τυφώνες όπως ο Sandy ή η Katrina.

medicaneΑξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ούτε κάτι μοναδικό ούτε καινούργιο για τη λεκάνη της Μεσογείου. Σπάνιο μπορεί, καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες εκτιμάται ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν 1 ή 2 φορές ετησίως από τη δεκαετία του ’50. Εκτιμάται ότι περισσότερο από 100 τέτοιοι μεσογειακοί τυφώνες έχουν καταγραφεί μόλις την μεταπολεμική περίοδο.

Η σχέση με την κλιματική αλλαγή

Η σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι σημαντική. Ωστόσο όπως σημειώνουν Ιταλοί μετεωρολόγοι δεν είναι σωστό να πούμε ότι τέτοιοι μεσογειακοί τυφώνες γεννιούνται αποκλειστικά από την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν όπως προαναφέρθηκε από τη δεκαετία του ’50. Ωστόσο όπως σημειώνεται η έντασή τους θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι σημειώνονται περισσότερες βροχές από ό,τι στο παρελθόν θα μπορούσε να είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Για να κατανοήσουμε πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την παραλλαγή αυτών των « μεσογειακών τυφώνων » στο μέλλον, θα πρέπει να παρακολουθούμε την αλλαγή αυτών των παραμέτρων σε σύγκριση με το κανονικό: θερμοκρασία θάλασσας, θερμοκρασία αέρα , διακύμανση των ανέμων και η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

 

Διαφήμιση