Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Κώστας Λούστας: Πράξεις αισθήσεων – Στη Γκαλερί Έρση

Κώστας Λούστας: Πράξεις αισθήσεων – Στη Γκαλερί Έρση

0
image6
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Είχε χαρακτηριστεί ως “ένας ποιητής του πινέλου…” σε κριτική της New York Post το 1964. Ο Κώστας Λούτσας είναι και ποιητής. Αυτή η ποίηση της αφαίρεσης και της αναζήτησης της προσωπικής ουσίας πίσω από την εικόνα, είναι που χαρακτηρίζει την τέχνη του.Στην Γκαλερί Έρση φιλοξενούνται έργα του μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Μια σειρά από επιλεγμένα έργα του Κώστα Λούστα, σταχυολογημένα από τις εκάστοτε εποχές της προσωπικής του δημιουργίας.

Ο Κώστας  Λούστας, «ζωγραφίζει» τη ζωή του με το δικό του ιδιότυπο τρόπο. Η τεχνική είναι ίδια και τα χρώματα πολλά. Θύμησες, βιώματα, περιπέτειες, τα παιδικά χρόνια στη Λυγκηστίδα, η Λυγκηστίδα των παιδικών χρόνων, το πέρασμα στις Ινδίες, η Αθήνα της νεότητας, η Νέα Υόρκη και η Θεσσαλονίκη, ο Μόραλης, ο Καντάφι, η βιολονίστα μητέρα του και ο αυταρχικός πατέρας του, η σχολή Καλών Τεχνών αλλά και η σημερινή κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πραγματικότητα- με τη ζωγραφική πάντα κυρίαρχη- αποτελούν ψηφίδες του ψηφιδωτού της ζωής του μεγάλου δημιουργού.

Ο ίδιος γράφει: «Η τέχνη είχε πάντα την τάση να αφαιρεί από το πραγματικό ή να του προσθέτει. Να δανείζει και να δανείζεται, να πιστοποιεί και να αναδιαμορφώνει, να ονειροπολεί, διορθώνοντας τα λάθη του τυχαίου και, καταλήγοντας σε υπερσυγκινησιακά συμπεράσματα, να προσφέρει τη λύτρωση. Τελικώς, οι πράξεις των αισθήσεων σώζουν ψυχές».

Βιογραφικό

Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Φλώρινα (βορειοδυτική Ελλάδα), μια πόλη με πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1953-1958) με δασκάλους και μέντορες τον Γιάννη Μόραλη. Έλαβε για πρώτη φορά διεθνή αναγνώριση στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπου έζησε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια.

Οι ατομικές και ομαδικές του εκθέσεις αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκείνες στις γκαλερί Saldinger (40W 57th street), Chase (31E 64th street), Chevance (714 Madison Avenue) και Joseph Paolillo (845 Madison Avenue) στη Νέα Υόρκη και Γκαλερί Zaydler (39C Harrington Road, South Kensington) στο Λονδίνο. Η συνεργασία του με την Galerie Internationale (1095 Madison Avenue) στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1972, συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά τη μόνιμη επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Γκαλερί Έρση, Κλεομένους 4 – Κολωνάκι
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου   –  13  Νοεμβρίου  2021
Ώρες λειτουργίας׃ Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 14.30 & 17.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ.- Φαξ:2107220231 galersi@ath.forthnet.gr   galleryersi@gmail.com , www.ersi.gr

 

Διαφήμιση