Αρχική COVID-19 Τρίτη δόση: Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγησή της – Ποιους αφορά

Τρίτη δόση: Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγησή της – Ποιους αφορά

0
w20 18451724708192
Εικόνα: EUROKINISSI / ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ
Διαφήμιση

Μείωση αντισωμάτων σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Αρχικώς στους ανοσοκατασταλμένους, και στη συνέχεια για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, όπως και για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στους υγειονομικούς.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Μείωση αντισωμάτων στον χρόνο

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 6,5 εκατ. άτομα και τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 με 6 μήνες που σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο λόγο χορήγησης τρίτης δόσης.

Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ. Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ενώ επισήμανε ότι η λίστα για την τρίτη δόση θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, βάσει των ατόμων που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Τι ισχύει με έγκριση ΕΜΑ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έγκριση του ΕΜΑ που δεν έχει δοθεί ακόμα, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως θα θέλαμε την έγκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού αλλά σημασία έχει αυτή να έρθει γρήγορα. Ακόμα φάνηκε βέβαιη πως η έγκριση θα έρθει σύντομα.

Σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εάν οι εμβολιασμοί είχαν φτάσει στο 80%, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως σε αυτήν την περίπτωση πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ωστόσο ενισχυτική δόση θα χρειαζόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σημειώνεται δε, πως ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Πορεία εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.900.000 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 90.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες 7 ημέρες για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, με την συντριπτική πλεινότητα των ραντεβού να κλείνεται από νεαρές ηλικίες.

Στοιχεία για εμβολιασμούς σε νεαρές ηλικίες

  •    Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.
  •  Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.
  •  Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.
  •  Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.
  •  Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
  •  Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 10.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 8.500 πολίτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση