Αρχική Διάστημα Το πρώτο βήμα για τον… διαστημικό τουρισμό

Το πρώτο βήμα για τον… διαστημικό τουρισμό

0
inspiration4
Διαφήμιση

Σλυνταξη: ecozen.gr

Το πρώτο πλήρωμα «ερασιτεχνών αστροναυτών» στον κόσμο ετοιμάζεται να απογειωθεί. Θα μεταφερθούν σε τροχιά γύρω από τη γη πριν επιστρέψουν πίσω το Σαββατοκύριακο.

Σε λίγες ώρες οι τέσσερις πολίτες, οι οποίοι έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες εκπαίδευση αστροναυτών, πρόκειται να εκτοξευθούν με έναν πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το διαστημικό κέντρο Kennedy. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί στη Φλόριντα στις 8.02 μμ τοπική ώρα την Τετάρτη 15/9 (3.02 ώρα Ελλάδας).

Σε τροχιά γύρω από τη γη

Με προοπτική ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, οι δύο άνδρες και δύο γυναίκες της αποστολή Inspiration4 αναμένεται να μπουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Θα θαυμάσουν τη μοναδική θέα μέσα από ένα γυάλινο θόλο που έχει τοποθετηθεί στην κάψουλα Dragon.

Η κάψουλα πρόκειται να περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 360 μίλια (575 χιλιόμετρα), περίπου 93 μίλια υψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι επιβάτες

Η SpaceX του Elon Musk ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Jared Isaacman, ναύλωσε τον πύραυλο Falcon 9 για τον εαυτό του και τρία μέλη του κοινού.

Δώρισε δύο θέσεις στο παιδικό ερευνητικό νοσοκομείο St Jude στο Μέμφις του Τενεσί και επέλεξε τη Hayley Arceneaux, πρώην ασθενή με καρκίνο στο νοσοκομείο, και τώρα υπάλληλο εκεί. Η Arceneaux 29 χρονών σήμερα πρόκειται να γίνει η νεότερη αμερικανίδα πολίτης που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Επίσης στην αποστολή είναι η Dr Sian Proctor, γεωλόγος και επιστήμονας που έφτασε στον τελικό γύρο της διαδικασίας επιλογής αστροναυτών της NASA το 2009, και ο Chris Sembroski, βετεράνος της αμερικανικής αεροπορίας και μηχανικός αεροδιαστημικής με τον Lockheed Martin, στον οποίο προσφέρθηκε η θέση από έναν φίλο του που το κέρδισε στη φιλανθρωπική κλήρωση του St Jude.

Ορόσημο στον διαστημικό τουρισμό

Παρότι η αποστολή Inspiration4 πληρώνεται από έναν δισεκατομμυριούχο, σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον διαστημικό τουρισμό. Ποτέ άλλοτε ένα ερασιτεχνικό πλήρωμα δεν εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από τη γη.

“Θα είναι η πρώτη φορά που μια παγκόσμια υπερδύναμη δεν θα στείλει ανθρώπους στο διάστημα”, δήλωσε ο Isaacman. “Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, οι άνθρωποι θα λένε: “Ήταν η πρώτη φορά που καθημερινοί άνθρωποι μπόρεσαν να πάνε στο διάστημα”».

Μόνο για λίγους
Ο Louis Brennan, καθηγητής επιχειρησιακών σπουδών στο Trinity Business School στο Δουβλίνο, παρομοίασε τον διαστημικό τουρισμό σήμερα με την εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους δημιουργούσαν μια μαζική αγορά για αεροπορικά ταξίδια. “Με τον ίδιο τρόπο, ο διαστημικός τουρισμός είναι πιθανό να παραμείνει για τις πλουσιότερες τάξεις, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για άτομα της μεσαίας τάξης”.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαφήμιση