Αρχική Ειδήσεις “Νέα εποχή νέα ήθη” και στην απογραφή πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ

“Νέα εποχή νέα ήθη” και στην απογραφή πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ

0
mark kassinos Sn6Uix9r8Fs unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/mark kassinos
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα δεδομένα φέρνει η εποχή, η πανδημία και η τεχνολογία στη μέθοδο που θα ακολουθήσει η ΕΛΣΤΑΤ φέτος για την απογραφή πληθυσμού. Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα αρχίσει η ανά δεκαετία απογραφή που πραγματοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Μόνο που φέτος η απογραφή δεν θα γίνει πόρτα – πόρτα, όπως είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Με κωδικούς taxisnet

Θα πραγματοποιηθεί με κωδικούς taxisnet και με έναν μοναδικό κωδικό που θα αντιστοιχεί σε κάθε κατοικία ή διαμέρισμα, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Απόστολος Κασάπης στο iefimerida.gr.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού -παλαιότερα τον αποκαλούσαν “ο αρχηγός του νοικοκυριού(!)”- θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Τaxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του», λέει ο κ. Κασάπης.

«Την άνοιξη του 2020 χρειάστηκε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), οπότε το αρχικό πλάνο, δηλαδή απογραφή μέσω συνέντευξης “πόρτα-πόρτα” με έντυπο ερωτηματολόγιο, αναπροσαρμόστηκε προκειμένου η Απογραφή να διεξαχθεί με ασφάλεια», σημειώνει.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Υπάρχει πρόβλεψη όμως και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα.

«Όσοι πολίτες, για οποιονδήποτε λόγο -π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες-, δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο “πόρτα-πόρτα”, όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες απογραφές, λαμβάνοντας όμως όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για τα συλλογικά καταλύματα (π.χ. ιδρύματα, καταυλισμούς, δομές φιλοξενίας) θα ακολουθηθεί αποκλειστικά η μέθοδος της προσωπικής συνέντευξης».

60.000 εργαζόμενοι

Για την ολοκλήρωση του έργου της απογραφής θα χρειαστούν περίπου 60.000 άτομα. Όπως εξηγεί ο κ. Κασάπης “ήδη από τις 27 Αυγούστου και θα τρέχει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954- 2003), τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου”. Οι ήδη από τον Αύγουστο υπάρχει σχετική προκήρυξη.

Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Απογραφέων, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr.

Σημειώνεται ότι το 2021 συμπληρώνονται 193 χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελληνική Απογραφή πληθυσμού. Βασικός στόχος της Απογραφής είναι ο καθορισμός του πληθυσμού της χώρας. Ο κ. Κασάπης υπογραμμίζει ότι με την καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού, δηλαδή τους δημότες των δήμων και δημοτικών ενοτήτων, «χτίζεται» η βάση δεδομένων, από την οποία αντλούνται κρίσιμα στοιχεία για την κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

Διαφήμιση