Αρχική Ενέργεια Έτοιμος για να μπει σε λειτουργία ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2

Έτοιμος για να μπει σε λειτουργία ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2

0
selim arda eryilmaz Grg6bwZuBMs unsplash
Εικόνα: unsplash/selim-arda-eryilmaz
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συγκολλήθηκε ο τελευταίος σωλήνας”, ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2. Ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 2 ανακοίνωσε επίσημα ότι βυθίστηκε ο τελευταίος σωλήνας, ο οποίος και συνδέθηκε με το τμήμα του αγωγού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά και από αυτήν τη σύνδεση, θα ακολουθήσουν περαιτέρω προετοιμασίες πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού. Οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου αναμένονται τον επόμενο μήνα.

Η κατασκευή του εν λόγω αγωγού είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου, καθώς η πρώτη θεωρεί ότι ο αγωγός αποτελεί γεωπολιτικό όπλο στα χέρια του Πούτιν. Μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου Μέρκελ και Μπάιντεν κατέληξαν σε μία συμφωνία για τον αγωγό, στην οποία ωστόσο υπάρχουν κάποια ασαφή σημεία.

Η ανησυχία της Ουάσινγκτον εδράζει αφενός στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και στο ότι παρακάμπτεται η Ουκρανία, μία βασική χώρα-τράνζιτ, η οποία χρειάζεται τα έσοδα από τη μεταφορά αερίου για να επιβιώσει.

Συμβιβασμός μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου

Κεντρική ιδέα του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου είναι η κοινή διαβεβαίωση προς την Ουκρανία, ότι δεν πρόκειται να περιέλθει σε ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στην κοινή διακήρυξη ΗΠΑ και Γερμανίας αναφέρεται ότι και το Βερολίνο θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, σε περίπτωση που εκείνη χρησιμοποιήσει την «ενέργεια ως όπλο». Ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές». Παράλληλα, η Γερμανία δεσμεύεται να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία, ώστε να παραταθεί η σημερινή συμφωνία με την Ουκρανία για τράνζιτ μεταφορά αερίου για χρονικό διάστημα έως και δέκα ετών.

Ανησυχία από Ουκρανία

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Κιέβου. Σε κοινή ανακοίνωση του ουκρανικού και πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει «μία πολιτική, στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε ανακοίνωσή του, προειδοποιούσε ότι «η απόφαση για τον Nord Stream 2 δεν μπορεί να λαμβάνεται πίσω από την πλάτη όλων εκείνων, για τους οποίους συνιστά πραγματική απειλή».

Διαφήμιση