Αρχική COVID-19 Έρευνα: Ποιοί κινδυνεύουν παρά την προστασία του εμβολίου

Έρευνα: Ποιοί κινδυνεύουν παρά την προστασία του εμβολίου

0
COVID 19vaccine
Εικόνα: UNSPLASH/Prasesh Shiwakoti (Lomash)
Διαφήμιση

Όσοι πάσχουν από σύνδρομο Down, νευρολογικές παθήσεις, κύρωση ύπατος, HIV ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρών είναι οι κρίσιμες κατηγορίες που παρά την κάλυψη με εμβόλιο συνεχίζουν να κινδυνεύουν σοβαρά από τον Covid-19

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο βρετανική ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal”, ναι μεν ο ο εμβολιασμός παρέχει ισχυρή προστασία, όμως ορισμένες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν σε κίνδυνο.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Julia Hippisley-Cox του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφορούσε 6,9 εκατομμύρια εμβολιασμένους, από τους οποίους τα 5,2 εκατομμύρια με δύο δόσεις. Σύμφωνα με αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο εμβολιασμός παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της πιθανότητας νοσηλείας, όμως ορισμένες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν σε κίνδυνο παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 έχουν κατά σειρά οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με σύνδρομο Down – 12,7 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό. Mε μεταμόσχευση νεφρών – 8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Mε δρεπανοκυτταρική αναιμία  – 7,7 φορές. Όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – 4,1 φορές. Όσοι κάνουν χημειοθεραπεία – 4,3 φορές. Ασθενείς με  HIV/AIDS – 3,3 φορές. Οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο. Με νευρολογικές παθήσεις – 2,6 φορές. Με πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγούς οργάνου – 2,5 φορές. Με άνοια και Πάρκισον -2,2 φορές.

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο (από 1,2 έως δύο φορές) θανάτου των εμβολιασμένων είναι: χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνος αίματος, επιληψία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειακή νόσος, θρομβοεμβολή, διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι αυτοί θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Μεταδοτικότερες οι μεταλλάξεις από τον αέρα

Στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι περισσότερο μεταδοτικές και εξαπλώνονται με τον αέρα, υποστηρίζει έτερη έρευνα του Πανεπιστημίου Μέριλαντ. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μίλτον υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι παραλλαγές “ταξιδεύουν πιο εύκολα μέσω του αέρα”.

Οι μάσκες μειώνουν στο ήμισυ τον κίνδυνο

Η μελέτη βασίστηκε στην παρακολούθηση του αέρα που εκπνέουν μολυσμένοι εθελοντές σε ένα μηχάνημα. Έδειξε επίσης ότι υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μπορούν να μειώσουν στο μισό τη ποσότητα του ιού που εκπνέει ένα μολυσμένο άτομο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, εξέτασε 49 άτομα μολυσμένα με τη μετάλλαξη Άλφα αλλά και με παλαιότερα στελέχη του ιού – τα οποία ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα.

Οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν σε μια μηχανή που ονομάζεται Gesundheit-II (σ.σ.Υγεία) για 30 λεπτά χωρίς να φορούν μάσκα και 30 λεπτά ενώ φορούσαν μάσκα.

Τα αποτέλεσμα από το ειδικό μηχάνημα είναι πως η ποσότητα του ιού που διαχύθηκε στον άερα ήταν 43 έως 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση