Αρχική COVID-19 COVID19: Αιτία της μεγαλύτερης μείωσης προσδόκιμου ζωής από τον Β’ΠΠ

COVID19: Αιτία της μεγαλύτερης μείωσης προσδόκιμου ζωής από τον Β’ΠΠ

0
Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 700 οι διασωληνωμένοι, 89 νέοι θάνατοι
Διαφήμιση

σύνταξη: ecozen.gr

Ποτέ ο κόσμος δεν γνώρισε τέτοια μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά τον 21ο αιώνα, προειδοποιεί μια μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 , που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο International Journal of Epidemiology. Η συντριπτική πλειοψηφία των 29 κρατών που αναλύθηκαν – 27 ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Χιλή – παρουσίασαν μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής το 2020, τερματίζοντας χρόνια προόδου όσον αφορά τη θνησιμότητα.

Πρωτόγνωρη πτώση

Με εξαίρεση τη Δανία και τη Νορβηγία, το προσδόκιμο ζωής όσον αφορά στις γεννήσεις μειώθηκε, μεταξύ 2019 και 2020 σε όλες τις παρατηρούμενες χώρες. Με απώλεια άνω των 2,2 ετών μεταξύ των ανδρών σε ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι πιο πληγείσες, ακολουθούμενες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία (περίπου -1, 5 έτη). Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχασε περισσότερο από μισό χρόνο (-0,6 για τις γυναίκες και -0,67 για τους άνδρες).

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες σε οκτώ χώρες και οι άνδρες σε έντεκα χώρες υπέστησαν απώλειες άνω του ενός έτους. «Χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για αυτές τις χώρες να επιτύχουν πρόσφατα αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενός έτους: η πρόοδος εξαλείφθηκε κατά το έτος 2020 από τον Covid-19» , σημειώνει ο επιστήμονας José Manuel Aburto. Μια άνευ προηγουμένου μείωση για πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Πορτογαλία κ.λπ.) από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από την πτώση της ΕΣΣΔ για αυτές της Ανατολικής Ευρώπης.

Covid-19, “καταστροφικό σοκ”

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτήν την αλλαγή. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω της υψηλής θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο ομάδες που επέτρεψαν τη βελτίωση του ποσοστού προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια, δηλαδή οι άνδρες και οι γηραιότεροι είναι επίσης εκείνοι που ήταν τα πρώτα θύματα του ιού.«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν έναν τόσο μεγάλο αντίκτυπο που αποδίδεται άμεσα στον Covid-19 δείχνει τι καταστρεπτικό σοκ ήταν για πολλές χώρες», δήλωσε ο Δρ Ridhi Kashyap, επικεφαλής συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση