Αρχική Ελλάδα Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας – H ρεβάνς Μακρόν στο AUKUS

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας – H ρεβάνς Μακρόν στο AUKUS

0
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ (Εικόνα: Eurokinissi/Βερβερίδης Βασίλης)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Θα περιλαμβάνει την αγορά φρεγατών και κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το δόγμα «αμυντικής συμβολής» μεταξύ των δύο κρατών, προβλέπει πως όταν η μία πλευρά απειλείται, η άλλη θα σπεύδει σε βοήθεια, ενώ θα περιλαμβάνει και ασκήσεις συνεκπαίδευσης.

Πρόκειται για κίνηση σημαντικής διπλωματικής και πολιτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Έρχεται λίγα μόλις εικoσιτετράωρα από τη συνόδου εδώ στην Αθήνα των ηγετών του Νότου της ΕΕ (EUMED), όπου για μία ακόμη φορά ετέθη το θέμα ενός κοινού ευρωπαϊκού δόγματος. Θέση με την οποία συμφωνούν Μακρόν και Μητσοτάκης. Στη σκιά της συμφωνία ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου με την Αυστραλία (AUKUS) για την οποία το Παρίσι δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του. Και βεβαίως σε μία συγκυρία η οποία στιγματίζεται υπό τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που ξεδιπλώνει τα νέα εξοπλιστικά του σχέδια.

“win win” συμφωνία

Μία κίνηση η οποία αφενός δημιουργεί μία επιπλέον δύναμη αποτροπής στην τουρκική προκλητικότητα και καλύπτει την ελληνική πλευρά. Από την άλλη όμως δίνει στον Μακρόν την ικανοποίηση δυναμικής επιστροφής στη γεωπολιτική σκηνή της ανατολικής Μεσογείου σε μία στιγμή που είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τους συμμάχους του, στη σκακιέρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Γαλλικές φρεγάτες

Στο «πακέτο» της συμφωνίας των 5 δισ. Ευρώ θα βρίσκεται και η παραχώρηση τριών φρεγατών Belhara και τριών κορβετών. Θα υπάρξουν εξελίξεις επίσης για τα 6 Rafale, τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η ελληνική πλευρά.

Οι νέοι εξοπλισμοί σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, θα αποτελούν ένα ενιαίο οπλικό σύστημα σε θάλασσα και αέρα,δημιουργώντας νέες ισορροπίες στο Αιγαίο. Η Άγκυρα άλλωστε δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, καθώς υπάρχουν σχετικές ρήτρες στις συμφωνίες που υπογράφονται με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και το «πακέτο» των 5 δισ. ευρώ, η χώρα μας θα παραλάβει 3 φρεγάτες FDI Belharra ενώ υπάρχει δικαίωμα επιλογής μίας ακόμη φρεγάτας -αν η Αθήνα το επιθυμεί, και 3 κορβέτες Gowind συν μία εάν η Αθήνα το επιθυμεί.

Επίσης η Ελλάδα αναβαθμίζει τις 4 MEKO και εξασφαλίζει τις όποιες αναβαθμίσεις προκύψουν στο μέλλον.

Χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind. Ένα χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες. Κάθε χρόνο από το 2023 θα παραδίδεται και μια έτοιμη MEKO.

Οι κορβέτες Gowind είναι μεν μικρότερες σε μέγεθος, αλλά έχουν δύο φορές την πολεμική ισχύ των φρεγατών MEKO που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός

Τα συγκεκριμένα πλοία είναι εξοπλισμένα με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο συστημάτων γεγονός που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας EXOCET και κορυφαία ανθυποβριακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.

Η πιο βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Τρίτη 28/09 με κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στις συζητήσεις, από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, χωρίς να αποκλείεται και η δική τους παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτο “μικροσκόπιο” της Εισαγγελίας σελίδες αρνητών της πανδημίας
Επόμενο άρθροCOVID19: Αιτία της μεγαλύτερης μείωσης προσδόκιμου ζωής από τον Β’ΠΠ