Αρχική COVID-19 Αντιβιοτικό προκαλεί αισιοδοξία για το τέλος της πανδημίας

Αντιβιοτικό προκαλεί αισιοδοξία για το τέλος της πανδημίας

0
ΕΜΒΟΛΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΟ-ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ελπίδες για το τέλος της πανδημίας προσφέρει ένα νέο φάρμακο, το οποίο φαίνεται να λειτουργεί και προληπτικά, αποτρέποντας τη μόλυνση.

Σύμφωνα με το  theconversation.gr, η μολνοπιραβίρη (molnupiravir), περνάει στην τελική φάση της δοκιμής του σε ανθρώπους και οι γιατροί πιστεύουν ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την οριστική αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ το γεγονός ότι προσφέρεται σε μορφή χαπιού, το κάνει πιο προσβάσιμο και πιο πρακτικό, ακόμα και για τα αρχικά στάδια της νόσησης.

Πως ακριβώς λειτουργεί

Το φάρμακο αυτό μειώνει την ικανότητα αναπαραγωγής του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID. Λειτουργεί μιμούμενο ένα από τα δομικά στοιχεία του γενετικού υλικού του ιού. Όταν ο ιός αναπαράγεται, δημιουργεί ένα νέο αντίγραφο του RNA του και το φάρμακο καταλήγει να ενσωματώνεται σε αυτόν.

Όταν ο ιός αναπαράγεται, η μολνοπιραβίρη προκαλεί τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο RNA του ιού, οι οποίες αυξάνονται κάθε φορά που αναπαράγεται. Τελικά, αυτό προκαλεί ένα ανεπανόρθωτο σφάλμα στη λειτουργία του, καθώς οι υπερβολικές μεταλλάξεις εμποδίζουν τον ιό απ’ το να είναι σε θέση να αναπαραχθεί κανονικά και πεθαίνει.

Σε τι στάδιο βρίσκεται

Μέχρι στιγμής, μια μικρή δοκιμή εξέτασε τις επιδράσεις της μολνοπιραβίρης σε 202 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι δε νοσηλεύονταν αλλά είχαν επιδείξει κάποια αρχικά συμπτώματα. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν μολνοπιραβίρη ή ένα εικονικό φάρμακο, με διαφορετικές, όμως, δόσεις ο κάθε ασθενής.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν δημοσιευτεί είναι αρκετά πρώιμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμη επανεξεταστεί επίσημα από άλλους επιστήμονες. Ωστόσο, η δοκιμή έδειξε ότι μετά από τρεις ημέρες θεραπείας, ο μολυσματικός ιός SARS-CoV-2 βρέθηκε σημαντικά λιγότερο σε συμμετέχοντες που έλαβαν 800mg μολνοπιραβίρη (2%) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (17%).

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε σε κανέναν συμμετέχοντα που έλαβε 400mg ή 800mg μολνοπιραβίρη, αλλά εξακολουθούσε να εντοπίζεται στο 11% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η δοκιμή, επομένως, προτείνει ότι η μολνοπιραβίρη μπορεί να μειώσει και να εξαλείψει τον μολυσματικό SARS-CoV-2 σε ασθενείς με ήπια νόσηση. Πράγματι, η μολνοπιραβίρη επιταχύνει την εκκαθάριση του ιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και για τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης του.

Περαιτέρω δοκιμές είναι απαραίτητες

Αλλά για να γνωρίζουμε πόσο χρήσιμο θα είναι, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί σε περαιτέρω δοκιμές. Η μολνοπιραβίρη αυτή τη στιγμή αξιολογείται και σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν πρόσφατα. Αυτή η μελέτη αναμένεται να αποκαλύψει εάν η έγκαιρη θεραπεία με μολνοπιραβίρη μπορεί να μειώσει το χρόνο που απαιτείται να μειωθεί ο ιός για τους ασθενείς με σοβαρό COVID. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί τα αποτελέσματα.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή, με 1.850 συμμετέχοντες, ψάχνει τώρα να δει εάν η μολνοπιραβίρη είναι καλύτερη από ένα εικονικό φάρμακο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες με κορονοϊό. Παράλληλα, μια δοκιμή φάσης 3 (το τελευταίο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους) αναζητά τώρα συμμετέχοντες -σε 17 διαφορετικές χώρες- για να διαπιστωθεί, εάν η έγκαιρη θεραπεία με μολνοπιραβίρη σε άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό αποτρέπει τη νόσηση όσων που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με αυτά. Προηγούμενη έρευνα σε κουνάβια είχε δείξει ότι η μολνοπιραβίρη μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του SARS-CoV-2 κατά αυτόν τον τρόπο.

Το ενδεχόμενο μέλλον της μολνοπιραβίρης

Εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν καλά από τις δοκιμές, ο αντίκτυπος της μολνοπιραβίρης θα μπορούσε να είναι τεράστιος. Δεδομένης της σοβαρότητας της ασθένειας που μπορεί να προκληθεί από τον SARS-CoV-2, ένα αποτελεσματικό αντιικό θα ήταν ένα πολύτιμο όπλο στο κλινικό οπλοστάσιο, ιδιαίτερα εάν η μολνοπιραβίρη συνεχίσει να είναι τόσο γρήγορης δράσης όπως έχει δείξει μέχρι τώρα στις δοκιμές.

Το γεγονός ότι λαμβάνεται από το στόμα είναι επίσης δυνητικά πολύ χρήσιμο, καθώς αυτό θα διευκόλυνε τη χρήση του στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, καθώς θα μπορούσε να χορηγηθεί ακόμα και από τον ασθενή εκτός νοσοκομείου. Επίσης, το molnupiravir μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και δεν απαιτεί ψυχρή μεταφορά. Τα εμβόλια και τα φυσικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού θα εξακολουθούσαν να είναι η κύρια τακτική για τη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να τα συμπληρώσει.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση