Αρχική Πολιτισμός Ελεύθερη είσοδος σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς το Σαββατοκύριακο

Ελεύθερη είσοδος σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς το Σαββατοκύριακο

0
ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΗΡΩΔΕΙΟ
Εικόνα: UNSPLASH/Jim Niakaris
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους»

Αυτό είναι το κοινό ευρωπαϊκό θέμα για τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), που θα γιορταστούν για 25η χρονιά και στην Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021 η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα οι δράσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με την κύρια θεματική των ΕΗΠΚ εορτάζεται η Ανοιχτή σε όλους και Ποικιλόμορφη Πολιτιστική Κληρονομιά, προκειμένου να ενθαρρυνθεί μέσω αυτής η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στον πολιτισμό, να προαχθεί η ποικιλομορφία, να δοθεί έμφαση στη συμπερίληψη ατόμων και κοινοτήτων με διαφορετικό πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρο, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση της φυσικής πρόσβασης όλων στις εκδηλώσεις. Η απόκτηση κοινών εμπειριών μέσω του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ένα δυνατό εργαλείο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τον σεβασμό στην ετερογένεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλές από τις εκδηλώσεις αντλούν έμπνευση από τη θεματική αυτή αλλά και από τον σιδηρόδρομο. Ωστόσο, αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των δράσεων που αφιερώνονται στην προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, αλλά και στα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Φέτος για πρώτη φορά και ψηφιακές δράσεις

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, δόθηκε φέτος η δυνατότητα στους κατά τόπους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν δράσεις που θα απευθύνονται στο κοινό είτε με φυσική παρουσία, τηρώντας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, είτε με εικονικά/ψηφιακά μέσα.

Οι ψηφιακές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο και εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook και στο Instagram.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.culture.gov.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων με φυσική παρουσία βρίσκετε εδώ, ενώ των ψηφιακών δράσεων εδώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑντιβιοτικό προκαλεί αισιοδοξία για το τέλος της πανδημίας
Επόμενο άρθροΞεπούλημα της ΔΕΗ καταγγέλλουν αντιπολίτευση και εργαζόμενοι – Τι απαντά το ΥΠΕΝ