Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ξεπούλημα της ΔΕΗ καταγγέλλουν αντιπολίτευση και εργαζόμενοι – Τι απαντά το ΥΠΕΝ

Ξεπούλημα της ΔΕΗ καταγγέλλουν αντιπολίτευση και εργαζόμενοι – Τι απαντά το ΥΠΕΝ

0
israel palacio ImcUkZ72oUs unsplash
Διαφήμιση

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δέχεται η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Επίσης, επισημαίνονται οι συνέπειες για τους πολίτες σε μία εποχή που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν την οικονομία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναγνωρίζοντας ότι η ΔΕΗ θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, αλλά τονίζοντας ότι το δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων και ότι οι επενδύσεις θα προσφέρουν πράσινο και φθηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές απαντά το ΥΠΕΝ στις επιθέσεις.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης σημειώνεται επίσης ότι δεν πρόκειται για “ξεπούλημα”, όπως κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Αν γινόταν πώληση, όπως προέβλεπε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος και όχι στη ΔΕΗ. Τώρα τα λεφτά μπαίνουν στην εταιρεία και αυξάνουν την αξία της, ενώ αν πουλιόταν το 17% των μετοχών, η αξία της εταιρείας δεν θα αυξανόταν, καθόλου», τονίζεται σχετικά.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% που ελέγχει σ’ημερα η ΔΕΗ (Υπερταμείο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17%), σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), στα επίπεδα του 34%.

Σύριζα: Σχέδιο η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ», σχολίασε  σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

ΚΙΝΑΛ: Μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ .

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Ελ. Λύση: Μεθοδευμένη “αποκρατικοποίηση”

«Η μεθοδευμένη ‘αποκρατικοποίηση’ της ΔΕΗ συνιστά πράξη που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα και στην κοινωνία. Όσοι νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν στην πλάτη του λαού και της πατρίδας, πλανώνται, τονίζει η ελληνική Λϋση και προειδοποιεί: όσους εμπλακούν σε αυτή την εθνικά επικίνδυνη μεθόδευση ότι «δεν θα χάσουν απλώς τα λεφτά τους», αλλά θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη», σχολιάζει η Ελληνική Λύση. 

ΚΚΕ: Προμηνύονται νέες αυξήσεις

«Η κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό. Αυτήν την πολιτική, που ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ με κριτήριο το κέρδος, τη “μονοκαλλιέργεια”΄των ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, υπηρετεί με στρατηγική επιμονή και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), που βήμα-βήμα προχώρησαν στη μετοχοποίηση της εταιρείας, την ιδιωτικοοικονομική της λειτουργίας της, την ένταξή της στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο», επισημαίνει το ΚΚΕ. 

«Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα -πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών όσο και των εργαζομένων στον κλάδο. Καλεί επίσης, τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη, «να αντιπαλέψουν τόσο τη νέα επίθεση όσο και την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολο της». 

ΜέΡΑ25: Ζητά την κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ

Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωσης της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)». «Ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας ήταν και το ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία». Αναφέρεται σε “ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα”.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε, έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας:

χάρισαν το 50% της λιανικής πελατείας της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της,

επέτρεψαν στους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη να προχωρούν σε κινήσεις καθετοποίησης ενώ απαγόρευαν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο,

υποχρέωναν τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά από τους εν λόγω ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα να τους πουλάει κοψοχρονιά στη χοντρική,

αγκάλιασαν το Υπερταμείο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κοινού ότι γίνεται δήθεν για το δημόσιο συμφέρον,

δημιούργησαν το χρηματιστήριο ενέργειας και όλη αυτή την ψευτοαγορά γύρω από το ρεύμα».

«Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι, οι μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα, όλα όσα έχτισε ο ελληνικός λαός θα έρθουν αναπόφευκτα πίσω στα χέρια του μέσα από ένα νέο κίνημα που θα σαρώσει τη χρεοδουλοπαροικία και τα καρτέλ της ολιγαρχίας που υπηρετεί το μνημονιακό τόξο», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: “ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ” βάζει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ

Ηη κυβέρνηση χαρίζει τη ΔΕΗ, καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί την έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης να “χαριστεί” η ΔΕΗ είναι μια ακόμα απόδειξη της αλήθειας που λέει ότι “ο κατήφορος δεν έχει τέλος”…

Δυστυχώς, για τη χώρα μας και το λαό της, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο “ακριβά ασημικά”.
Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται , δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και 
σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας.

Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ πέρα από το σοκ που ένιωσαν από την είδηση για την “απώλεια” της Επιχείρησης που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία, αισθάνονται και προδομένοι: Οι υποσχέσεις του κ.Στάσση για ανάπτυξη και έναν νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία ήταν κενές περιεχομένου και ψευδεπίγραφες... Μια συρρικνωμένη ΔΕΗ, ένα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται από την …ευρεία διασπορά, πόσο αξιόπιστα μπορεί να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικότερα στο δημόσιο συμφέρον;

Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν τη Κυβέρνησης η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους τζάμπα μάγκες που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ , πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν.

Διαφήμιση