Αρχική COVID-19 Μ. Θεοδωρίδου: Για ποιους προορίζεται η τρίτη δόση – Ξεκινά από τον...

Μ. Θεοδωρίδου: Για ποιους προορίζεται η τρίτη δόση – Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο

0
εμβόλιο Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στη χώρα μας η διαδικασία για την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε αυτούς που είναι απαραίτητο να κάνουν την τρίτη δόση, αλλά και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο, αναφέρθηκε απόψε η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Μoderna, μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca, αλλά και του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ποιους αφορά η τρίτη δόση

Πρόκειται για μία μεγάλη ομάδα ασθενών που, όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης, την τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200. Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, η αναμνηστική δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Τι θα συμβεί με το Johnson & Johnson

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για την πιθανότητα δεύτερης δόσης για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, η κ. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί όταν έρθει ο χρόνος, τονίζοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας, το οποίο «μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται να μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα κατακτηθεί».

Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο» εξήγησε και είπε ότι «μακάρι κάποιοι να αναλογιστούν αν έχουν κάνει το σωστό και παρά το φόβο και τις επιφυλάξεις να προσέλθουν για να εμβολιαστούν».

Η κ. Θεοδωρίδου σε άλλο σημείο της ενημέρωσής της, έκανε ξεκάθαρο ότι κολλάνε τον ιό και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι όμως έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

«Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να περιορίσουμε την μετάδοση και την σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό» ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ότι η παραλλαγή Δέλτα «συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας απειλεί, καθώς ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές μας προβλέψεις».

Παρόλα αυτά όπως είπε φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει πάνω 92% όσους έχουν εμβολιαστεί από το να νοσήσουν βαριά.

Μ. Θεμιστοκλέους: Έτοιμοι για τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση