Αρχική Ειδήσεις Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Θα θεσπιστεί τελικά εισιτήριο εισόδου;

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Θα θεσπιστεί τελικά εισιτήριο εισόδου;

0
Όλυμπος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι ένας φορέας που θεσπίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση, για να οργανώσει καλύτερα τη διαχείριση των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών ανά την Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στον ΟΦΥΠΕΚΑ θα συγχωνευτούν οι 36 φορείς που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια και είχε καθένας την αρμοδιότητα για μια περιοχή.

Όταν βγήκε στο φως στη δημοσιότητα το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο, που δέχεται ετησίως περίπου 250.000 επισκέπτες, ξεσηκώθηκε κύμα διαμαρτυρίας, καθώς δεν υπήρχε μελέτη που να λέει για ποιον λόγο επιλέγονται τα συγκεκριμένα αντίτιμα των 6 ευρώ ανά άτομο και ημέρα, 10 ευρώ για δίκυκλο, 12 ευρώ για Ι.Χ. όχημα, 70 ευρώ για τουριστικό κοκ.

Η ανακοίνωση – απάντηση του Οργανισμού

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

1. Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

2. το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον νόμο ν.4519/2018, όπως αυτός ισχύει. Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει.

Άρα, αναμένεται η τελική απόφαση για την θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, προς το παρόν.

Διαφήμιση