Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ασφυκτική η κατάσταση στον Ευαγγελισμό – Τον Σεπτέμβριο η απόφαση για...

Κορονοϊός: Ασφυκτική η κατάσταση στον Ευαγγελισμό – Τον Σεπτέμβριο η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

0
COVID hospital
Εικόνα: UNSPLASH/Vladimir Fedotov
Διαφήμιση

Ασφυκτική αρχίζει να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας με τους ασθενούς που νοσούν με κορoνοϊό να αυξάνονται διαρκώς. Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, όσο στο τραπέζι βρίσκονται νέα πρόσθετα μέτρα.

Ο Ευαγγελισμός «αγγίζει» την πληρότητα

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε «Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία covid και 32 κρεβάτια ΜΕΘ – covid. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πληρότητα στα κρεβάτια που έχουμε δώσει και ίσως τις επόμενες ημέρες να αναγκαστούμε να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κορονοϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ»

Χαρακτήρισε δύσκολη και επίμονη την διαδικασία καθώς, όπως σημείωσε «αυτά τα κρεβάτια χάνονται για τα non – covid περιστατικά και αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο».

«Η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε δραματικά την πανδημία παγκοσμίως και αναγκαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε σκηνές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» υπογράμμισε o κ.Μπουλμπασάκος.

Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτοί που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή την στιγμή έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται οι παραγωγικές ηλικίες και έχουμε περάσει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, 60 ετών και άνω. Αυτό που έγινε είναι ότι οι νεαροί έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί αυτές οι ηλικίες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Κοντογεώργης: Τον Σεπτέμβριο η απόφαση για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού αξιολογηθεί ηεξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κορονοϊό αναμένεται η απόφαση για τυχός επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο MEGA.

«Θα αξιολογήσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού δούμε πως εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνεχή ομαλή λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, πρέπει να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, επισήμανε πως «είναι μέτρα ενθάρρυνσης για τον εμβολιασμό. Χρειάζονται χρόνο να αποδώσουν».

Ανάκαμψη του ρυθμού εμβολιασμών

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών, όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης, τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου υπήρχαν 20-25 χιλιάδες προγραμματισμοί νέων ραντεβού εβδομαδιαίως για εμβόλιο. Μετά τις 15 Αυγούστου, οι εβδομαδιαίοι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ όπως είπε, την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 100.000 εμβολιασμοί.

«Οι πρώτοι αριθμοί και τάσεις είναι αισιόδοξοι. Δίνουμε ώθηση για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί» πρόσθεσε.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που θα τεθούν σε αναστολή, υπογράμμισε ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης έγιναν πολύ καιρό, πριν την 16η Αυγούστου και την 1η Αυγούστου. Αν κάποιος θέλει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του μπορεί να το κάνει και αυθημερόν. Ο χρόνος που είχε διατεθεί σε υγειονομικούς και εργαζόμενους ήταν επαρκής».

«Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από 45%, πριν την 16η Αυγούστου, φτάσαμε σχεδόν στο 95%» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα υγείας αυτονόητο ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι».

«Επειδή έχουμε εικόνα των κενών από όσους δεν εμβολιαστεί, κάθε ΥΠΕ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, που αφορά συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και όπου χρειάζεται θα γίνουν προσλήψεις με ταχείς διαδικασίες» υπογράμμισε.

Καταλήγοντας ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως έως τώρα, το 68% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί το 60%.

Διαφήμιση