Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 3.628 νέα κρούσματα – Πότε τελειώνει η πανδημία;

Κορονοϊός: 3.628 νέα κρούσματα – Πότε τελειώνει η πανδημία;

0
COVID-19
Εικόνα: UNSPLASH/Adam Nieścioruk
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με σταθερά υψηλά κρούσματα ολοκληρώνεται και ο Αύγουστος, καθώς 3.628 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ψάχνουν τρόπους για να αυξηθεί και πάλι ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Τα κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.628, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 587.964 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,
206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.404 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

ΕΟΔΥ

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.691 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΕΟΔΥ

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 25 (7.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.971 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή +11.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΕΟΔΥ

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

ΕΟΔΥ

Βατόπουλος: Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορονοϊό το 2022

Την αισιοδοξία του να τελειώσουμε με την πανδημία εντός του 2022 εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος εξήγησε πως μέχρι τότε, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε μέσω του εμβολίου είτε μέσω της νόσησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, είπε ότι δεν είναι καλύτερα να νοσήσουμε από το να κάνουμε το εμβόλιο γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και συμπλήρωσε πως ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία», τόνισε ενδεικτικά.

Τι δείχνει ότι το 9% από το 50% των εμβολιασμένων είναι στις ΜΕΘ

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι μόλις 9% των εμβολιασμένων βρίσκεται στις ΜΕΘ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σχολίασε πως αυτή την στιγμή είναι εμβολιασμένο το 54% του πληθυσμού και πως αν στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένο το 9% από το 50% μέχρι το 9%είναι πολύ μεγάλη διαφορά και συνεπώς μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το εμβόλιο προστατεύει.

Μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.

Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γινεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε χαρακτηριστιά.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λογους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται.

Πρόωρη η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά

Μεταξύ άλλων ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία όπως εμβολιασμός κλπ και πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι. «Εχουμε  τρία όπλα εμβολιασμός, μέτρα κοινωνικής απόστασης (μασκα αποστάσεις κλπ) και τα τεστ» είπε ενδεικτικά.

Επιπλέον, σημείωσε πως σαν κοινωνία έχουμε ξεφύγει από τον στόχο και ότι ο στόχος είναι η πανδημία. «Πρέπει να καταλάβουμε την υγειονομική υποχρεωτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση