Αρχική Ειδήσεις Κύπρος: Πετρελαιοκηλίδα από την Συρία απειλεί τις ακτές της

Κύπρος: Πετρελαιοκηλίδα από την Συρία απειλεί τις ακτές της

0
πετρέλαιο παραλία
Εικόνα: UNSPLASH/Beth Jnr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις ανατολικές ακτές της Κύπρου αναμένεται να φτάσει μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά διαρροή καυσίμων από εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Μπάνιας της Συρίας.

Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται να φθάσει στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου και θα επηρεάσει κυρίως το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο βορειότερο άκρο της μεγαλονήσου.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, παρακολουθώντας την πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Ωστόσο, το Κυπριακό Υπουργείο Αλιείας δήλωσε ότι είναι περισσότερο ένα σχετικά λεπτό πέπλο λαδιού παρά μια παχιά πετρελαιοκηλίδα. Οι κυπριακές αρχές έχουν προσφερθεί να παρέχουν την βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην κατεχόμενη Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εάν αυτή ζητηθεί.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με τα συριακά μέσα, πρόκειται για ατύχημα. Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι πρόκειται για διαρροή μεταξύ δύο και τεσσάρων τόνων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, έχει ήδη συσταθεί επιτροπή.

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε βόρεια, κατά μήκος των συριακών ακτών, προτού κινηθεί ανατολικά.

Φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή

Σύμφωνα με πληροφορίες του DW, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια μέσω σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού και υπό τον φόβο ότι η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού επηρεάζοντας και άλλες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, όπως η θαλάσσια περιοχή νησιά και το θάλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού δασικού πάρκου Κάβο Κρέκο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, για το ζήτημα ενημερώθηκε το Ισραήλ και η Ελλάδα για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

To Μπάνιας απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα από την Κύπρο. Οι αρχικές δορυφορικές εικόνες έδειχναν διαρροή πετρελαίου 36 χιλιομέτρων στα ανοικτά των συριακών ακτών, αλλά πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι η διαρροή πετρελαίου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Διαφήμιση