Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 3.273 νέα κρούσματα – Έρχεται υποχρεωτικότητα εμβολιασμών;

Κορονοϊός: 3.273 νέα κρούσματα – Έρχεται υποχρεωτικότητα εμβολιασμών;

0
COVID19 2
Εικόνα: UNSPLASH/Ivan Diaz
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συναγερμό έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων και των πολιτών που νοσηλεύονται με COVID-19. Στο τραπέζι βρίσκεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τα κρούσματα σήμερα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 570.077 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% ΔΕ: 0.67 – 1.42).
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

ΕΟΔΥ

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.509 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΕΟΔΥ

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.936 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΕΟΔΥ

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

ΕΟΔΥ

Β. Κοντοζαμάνης: Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι

Υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», ήταν τα λόγια του στο MEGA.

«Ζούμε στην πανδημία τον ανεμβολίαστων»

Παράλληλα υποστήριξε ότι «ζούμε στην πανδημία τον ανεμβολίαστων, γιατί εκείνοι κινδυνεύουν περισσότερο. Έχουμε την πλευρά της επιστήμης και την πλευρά των fake news. Εμείς είμαστε με την επιστήμη», τόνισε. Εξήγησε ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι που κινδυνεύουν πιο πολύ απ΄ όλους. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο το οποίο παίρνει κάποιος προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες (24/08).

«Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν. Ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Το σύστημα δεν είναι στο σημείο που θα λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο. Είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Από τα στοιχεία που έχουμε, η πίεση είναι πολύ μικρότερη όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους συμπολίτες μας», εξήγησε.

Μάλιστα, τόνισε ότι το καθήκον της πολιτείας είναι να προστατέψει την δημόσια υγεία και αυτό κάνει με τα μέτρα τα οποία παίρνει.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι πρώτα εμβολιάστηκαν οι υγειονομικοί για να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται στα νοσοκομεία. «Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε μια δομή υγείας και να κινδυνεύει.

«Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του χρόνου για να πειστούν οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, άλλωστε, είναι υπέρ του εμβολιασμού. Ας βγούμε μπροστά μαζί με εμάς και να πείσουν όλους τους συναδέλφους τους να κάνουν το εμβόλιο», είπε.

Για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε έτοιμοι και όταν πήραμε αυτή την απόφαση είχαμε υπόψη τι πρόκειται να συμβεί. Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid».

Για ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. «Θα γίνουν και προσλήψεις. Το προβλέπει ο νόμος», τόνισε, ενώ σε ερώτηση εάν θα πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν, είπε: «Όχι. Η διάταξη είναι σαφής».

Σχετικά με τις αναπληρώσεις μη εμβολιασμένων, ανέφερε ότι πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα υγείας».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Εφόσον υπάρχει το εργαλείο, μπορεί να ενεργοποιηθέι εφόσον χρειστεί. Προς το παρόν αξιολογούνται όλα και δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιο μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών» διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Επάρκεια εμβολίων για τη χορήγηση της 3ης δόσης

Βεβαίως, είπε, και υπάρχει επάρκεια και για την τρίτη δόση. «Επίσης, έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όποιος αποφασίσει να κάνει σήμερα το εμβόλιο μπορεί να το κάνει και αυθημερόν».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση