Αρχική Ειδήσεις Εύβοια: Σοβαρή απειλή για τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, Ασμίνι – Σε κοντινή...

Εύβοια: Σοβαρή απειλή για τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, Ασμίνι – Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία η φωτιά

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

 

Μάχη στήθος με στήθος και με κάθε δυνατό μέσον με τις αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες τη νύχτα της Κυριακής για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Γύρω στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Γαλατσώνα, ένα ημιορεινό χωριό ανατολικά της Ιστιαίας και σύμφωνα με πληροφορίες από το eviathema, η φωτιά φέρεται να μπήκε στο χωριό.

Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά – λόγω  των ανατολικών – νοτιοανατολικών ανέμων – με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων,  μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση. Δείτε το video εδώ.

 

Η μάχη που δίνεται στους Καματριάδες έχει στόχο τη συγκράτηση του μετώπου, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.

 

Στη μάχη και οι κάτοικοι

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που επιχειρεί στην περιοχή, στη συνολική προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες κάτοικοι που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο σημείο από το οποίο πρέπει να καταβληθεί υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να μην παραδοθεί στη φωτιά.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί αναπτύσσονται τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

Η συνολική εικόνα της φωτιάς είναι πάντως καλύτερη, μιας και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα».

Διαφήμιση