Αρχική COVID-19 Χ. Γώγος: «Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας»

Χ. Γώγος: «Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας»

0
COVID 19vaccine
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα η προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας πως έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Επίσης, μίλησε για γενικότερη θεώρηση των μέτρων και των τρόπων αντιμετώπισης του κορονοϊού παγκοσμίως.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η επανεμφάνιση της λοίμωξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραλλαγή Δέλτα, η οποία μαστίζει και την χώρα μας. Η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται πολύ γρήγορα, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Ακόμα όμως δεν είναι εντελώς σίγουροι για ποιο λόγο είναι πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η σοβαρή νόσηση αφορά τους μη εμβολιασμένους, διότι αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν από διασωλήνωση ή ακόμα και θάνατο. Για τους εμβολιασμένους είπε: «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα».

Τέλος, τόνισε ότι η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία, παρά την εμβολιαστική κάλυψη και κάλεσε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να κλείσουν σύντομα το ραντεβού τους.

Τι θα συμβεί με τον εμβολιασμό και τους εργαζομένους

Σε συνέχεια της ενημέρωσης, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι ο νόμος  για τον εμβολιασμό των εργαζομένων θα εφαρμοστεί. «Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα.» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την Τετάρτη όταν ερωτήθηκε εάν θα απολυθούν ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, απάντησε ότι αυτό που προβλέπεται προς το παρόν είναι οι αναστολές εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες.

Σημειώνεται πως ήδη από τις 16 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει να προχωρούν σε αναστολές εργασίας οι αρμόδιες μονάδες.

Ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση