Σύνταξη: ecozen.gr
Κοινό μέτωπο δημιουργούν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία. Στην τριμερή που έγινε στην Αθήνα, οι τρεις αρχηγοί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για τη συνεργασία τους σε πολλαπλά επίπεδα. Στην οικονομία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τις σχέσεις με την Τουρκία, την επόμενη ημέρα για Συρία και Λιβύη. Η τριμερής αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς έγινε σε μία τεταμένη περίοδο στη Μέση Ανατολή που επηρεάζει καθοριστικά όλες τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου.
Συντονιστικός μηχανισμός
«Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βασιλέας του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β ιμπν Αλ Χουσεΐν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντηθήκαμε στην Αθήνα. Στις 28 Ιουλίου 2021, για να ενισχύσουμε την αποτελεσματική εταιρική σχέση. Στο πλαίσιο του τριμερούς συντονιστικού μηχανισμού ανάμεσα στις τρεις χώρες. Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία και να προωθήσουμε τον συντονισμό στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον τομέα ασφάλειας. Καθώς και σε άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος σε μία εύθραυστη, μετά-Covid εποχή». Αυτό αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου, στο πλαίσιο της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής. Ο συντονισμός υποβοηθάται από τη μόνιμη γραμματεία που συνεστήθη στη Λευκωσία για την τριμερή συνεργασία.
Αλληλεγγύη στη μετά-Covid εποχή
«Αναγνωρίζοντας τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, Ελλάδα και Κύπρος επανέλαβαν την έκκληση Χουσεΐν για “εκ νέου παγκοσμιοποίηση”. Δηλαδή τη συγκέντρωση παγκόσμιων δεξιοτήτων, πόρων και πρωτοβουλιών σε μια αναθεωρημένη, συμπεριληπτική, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προοπτική. Σφυρηλατώντας έτσι συνεκτικούς, βιώσιμους δεσμούς και ενισχύοντας τις θετικές διασυνδέσεις μεταξύ χωρών, προς ευημερία όλων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες ενθαρρύνουν ενεργά νέες προσπάθειες, αξιοποιώντας τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού των χωρών. Για να υπερκεράσουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι περιορισμοί λόγω Covid.
Απαραίτηση η βιώσιμη λύση για Παλαιστινιακό
Επανέλαβαν τη στήριξή τους για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Βάσει της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Που διασφαλίζουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967.
Αναγκαία και επιβεβλημένη λύση στο Κυπριακό βάσει διεθνούς δικαίου
Οι ηγέτες συζήτησαν το Κυπριακό. Συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στα Βαρώσια, και καταδίκη Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισαν τη στήριξη σε μια “δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο». Η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, “θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής”.
Ευημερούσα(;) Μεσόγειος
Με την περιοχή να βιώνει συνεχείς κραδασμούς, οι τρεις χώρες συνειδητοποιούν την ανάγκη γεωστρατηγικών συμμαχιών. Τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου απαιτούν προσεκτική διαχείριση, καθώς η επιβούλευσή τους από συγκεκριμένα κέντρα επιφέρει μέγιστη επικινδυνότητα. “Μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της περιοχής. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβασθούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας”.
Λιβύη
Όσον αφορά στη Λιβύη, οι ηγέτες εξέφρασαν δέσμευση σε μια πολιτική λύση που τερματίζει τη σύγκρουση. Βάσει των αποφάσεων 2570 και 2571 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζουν την πολιτική πρόοδο που επιτεύχθηκε μέσω των αποτελεσμάτων του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΕ. Εξέφρασαν στήριξη στη μεταβατική Λιβυκή κυβέρνηση στις προσπάθειές της για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων. Όπως προβλέπεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου 2020.
Συρία
Επιπλέον, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Τόνισαν την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στην επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση σύμφωνα με την απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μία πολιτική λύση που φέρνει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον συριακό λαό. Και διευκολύνει την ασφαλή, οικειοθελή και αξιοπρεπή επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων και των προσφύγων.