Αρχική Διάστημα Tο Perseverance rover της NASA αναζητεί σημάδια ζωής στον Άρη (Βίντεο)

Tο Perseverance rover της NASA αναζητεί σημάδια ζωής στον Άρη (Βίντεο)

0
nasa mars
Eικόνα: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Perseverance rover της NASA είναι έτοιμο να κυνηγήσει σημάδια ζωής στον Άρη. Η NASA κάνει όλες τις τελικές προετοιμασίες, ώστε να συλλέξει το πρώτο δείγμα από το βραχώδη Άρη. Μελλοντικές προγραμματισμένες αποστολές θα το μεταφέρουν στη Γη. Ο εξακύλινδρος ρομποτικός γεωλόγος αναζητά έναν επιστημονικά ενδιαφέροντα στόχο σε ένα μέρος του κρατήρα Jezero που ονομάζεται «Cratered Floor Fractured Rough».

Η σημαντική αυτή αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η αποστολή προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero στις 18 Φεβρουαρίου και η NASA ξεκίνησε την επιστημονική φάση της αποστολής του rover την 1η Ιουνίου. Εξερευνώντας ένα κομμάτι εδάφους 1,5 τετραγωνικών μιλίων (4 τετραγωνικών χιλιομέτρων) που μπορεί να περιέχει τα βαθύτερα και πιο αρχαία στρώματα του Jezero.

Από το Neil Armstrong  στο κατώφλι μιας νέας εποχής

«Όταν ο Neil Armstrong έλαβε το πρώτο δείγμα από τη Θάλασσα της Ηρεμίας πριν από 52 χρόνια, ξεκίνησε μια διαδικασία που θα άλλαξε ό, τι γνώριζε η ανθρωπότητα για τη Σελήνη», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen (NASA). «Έχω κάθε προσδοκία ότι το πρώτο δείγμα του Perseverance από τον κρατήρα Jezero, και αυτά που ακολουθούν, θα κάνουν το ίδιο για τον Άρη. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής της πλανητικής επιστήμης και της ανακάλυψης”.

Για την ιστορία

Ο Άρμστρονγκ χρειάστηκε μόλις 3 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα, για να συλλέξει το πρώτο δείγμα της Σελήνης. Η επιχείρηση για τον Άρη θα απαιτήσει περίπου 11 ημέρες για να ολοκληρώσει την πρώτη δειγματοληψία της. Πρέπει να λάβει τις οδηγίες της από εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια μακριά. Βασίζεται στον πιο περίπλοκο και ικανό,  μηχανισμό που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα.

Όργανα ακριβείας

Η ακολουθία δειγματοληψίας ξεκινά με το rover να τοποθετεί ό,τι είναι απαραίτητο για τη δειγματοληψία σε απόσταση που μπορεί να φτάσει το ρομποτικό βραχίονα μήκους 7 ποδιών (2 μέτρων). Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει μια έρευνα εικόνων, έτσι ώστε η επιστημονική ομάδα της NASA να μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία. Για τη λήψη του πρώτου δείγματος και ένα ξεχωριστό πεδίο στόχου στην ίδια περιοχή για την επιστημονική εγκυρότητα.

Eπιτόπια άνευ προηγουμένου ανάλυση

«Η ιδέα είναι να πάρουμε πολύτιμα δεδομένα στο βράχο που πρόκειται να δοκιμάσουμε. Βρίσκοντας το γεωλογικό του δίδυμο και εκτελώντας λεπτομερή in-situ (επιτόπια) ανάλυση». Διευκρινίζει ο επικεφαλής της επιστημονικής εκστρατείας Vivian Sun, από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. Για την απόξεσης στα ανώτερα στρώματα βράχου και σκόνης θα χρησιμοποιηθούν τα όργανα SHERLOC, PIXL και WATSON. Πρόκειται για κάμερες νέας γενιάς που σαρώνουν κατοικήσιμα περιβάλλοντα και αναλύουν χημικά τα ορυκτά ευρήματα. Επιπλέον, η SuperCam εκτοξεύει το λέιζερ της στην αποξεσμένη επιφάνεια. Μετρά φασματοσκοπικά και συλλέγει δεδομένα, ενώ το Mastcam-Z θα συλλαμβάνει εικόνες υψηλής ανάλυσης. Σε συνεργασία, αυτά τα πέντε μέσα θα επιτρέψουν άνευ προηγουμένου ανάλυση γεωλογικών υλικών στο χώρο εργασίας.

Περισσότερα για την αποστολή

Βασικός στόχος για την αποστολή του Perseverance στον Άρη είναι η αστροβιολογία, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Το rover θα αποτυπώσει τη γεωλογία του πλανήτη και το κλίμα του παρελθόντος. Θα ανοίξει το δρόμο για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Διαφήμιση