Αρχική Διάστημα Πλανήτης Άρης: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκαν μύκητες

Πλανήτης Άρης: Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντοπίστηκαν μύκητες

0
NASA fungionmars
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πλανήτης Άρης έχει ζωή; Σε αυτό το ερώτημα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων, ομάδα επιστημόνων απαντά “ναι”.  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν σε έρευνά τους, φωτογραφικό υλικό από διαστημικό όχημα της NASA το επιβεβαιώνει.

Εντοπίστηκαν(;) μύκητες

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης Futurism αναφέρει ότι εντοπίστηκαν μύκητες στον Άρη μέσω του rover Perseverance της NASA. Το όχημα εξετάζει τον κρατήρα Τζερέρο, μία πάλαι ποτέ λίμνη για πιθανές ενδείξεις (αρχαίας) μικροβιακής ζωής. Βασιζόμενη στο υλικό αυτό, ομάδα ερευνητών κάνει λόγο για σημάδια σχετικά προχωρημένης ζωής που παραπέμπουν στους μύκητες. Την έρευνά τους, μάλιστα, τη δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Microbiology.

Φωτογραφικά στοιχεία

Η ομάδα περιλαμβάνει ερευνητές από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και το Πανεπιστήμιο George Mason. Εκτιμά ότι έχουν βρει φωτογραφικά στοιχεία για μια ποικιλία οργανισμών που μοιάζουν με στρογγυλούς μύκητες. Πιθανολογούν ότι πρόκειται για μοτίβο που επαναλαμβάνεται κάθε άνοιξη. Μπορεί να αντιπροσωπεύει μαζικές αποικίες μαύρων μυκήτων, μούχλας, λειχήνων, φυκών και ειδών που μειώνουν το θείο. Μαύρα δείγματα που μοιάζουν με μύκητες-βακτήρια εμφανίστηκαν επίσης στο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη.. «Διαδοχικές φωτογραφίες τεκμηριώνουν ότι δείγματα μαρτύρων που μοιάζουν με μύκητες αναδύονται από το έδαφος και αυξάνονται σε μέγεθος» εξηγούν. Αν και οι ομοιότητες στη μορφολογία δεν αποτελούν απόδειξη της ζωής, η ανάπτυξη, η κίνηση και οι αλλαγές στο σχήμα και την τοποθεσία οδηγούν σε συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτό ενισχύει την υπόθεση περί ύπαρξης ζωής στον Άρη.Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι «οι μύκητες ευδοκιμούν σε έντονα περιβάλλοντα ακτινοβολίας», όπως αυτό του Άρη.

 

Διαφήμιση