Αρχική COVID-19 ΣτΕ: Νόμιμη η διενέργεια self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΣτΕ: Νόμιμη η διενέργεια self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

0
selftes4
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε σύννομη την επιβολή διενέργειας self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το ΣτΕ επικαλείται “επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος”. Για αυτό και με την απόφασή του απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με την προσφυγή τους ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο (self test) νόσησης από COVID-19.

Κατά της υπουργικής απόφασης

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 50 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ανασταλεί η από 18.5.2021 υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την οποία επεβάλλετο η εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου (self tests) από COVID-19. Τόσο σε μαθητές και μαθήτριες, όσο και στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Απόφαση 135/2021 Δ’ Τμήματος

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Στη σύνθεση πρόεδρος ήταν η Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την (πρόσφατη) επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, κωλύουν τη χορήγηση της αιτουμένης αναστολής». Η κύρια αίτηση ακύρωσης των γονέων και εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί ήδη στο ΣτΕ (22 Ιουνίου 2021) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση