Αρχική Ελλάδα Νέο ασφαλιστικό ν/σ: Κατετέθη στη Βουλή – Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Νέο ασφαλιστικό ν/σ: Κατετέθη στη Βουλή – Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

0
money
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, ενώ σήμερα ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Η κυβέρνηση βιάζεται να νομοθετήσει και να κλείσει όλα τα εργασιακό-ασφαλιστικά μέτωπα εντός των ημερών. Τι σημαίνουν οι αλλαγές για την καθημερινότητά μας στην πράξη;

Κατώτατος μισθός – Παραδείγματα

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, συμφώνησε στην έκδοση απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει 13 ευρώ αύξηση μηνιαίως επί των μεικτών αποδοχών, συμπαρασύροντας προς τα (ελάχιστα) πάνω τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κ.λπ.). Με απλά λόγια, ο κατώτατος διαμορφώνεται στα 663 ευρώ (από 663) και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες στα 29,62 ευρώ (από 29,04). Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022.

pinakas1

“Όχι” από εργοδότες και εργαζόμενους

Κατά της αύξησης, αλλά με διαφορετική προσέγγιση και επιχειρηματολογία τάχθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Οι εργοδότες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα. Εστιάζοντας κυρίως στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Μαζι τους και η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το ΚΕΠΕ. Οι εργαζόμενοι τάχθηκαν κατά, θεωρώντας την αύξηση-κοροϊδία. Η ΓΣΕΕ τη χαρακτηρίζει “κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών“. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την αύξηση, θεωρώντας την συμβολική με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της, “οι θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον αφήνουν περιθώρια για μια λελογισμένη αύξηση. Θα δίνει στους εργαζόμενους ένα εύλογο μέρισμα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπαίνει η οικονομία”.

Νέο ασφαλιστικό

Με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», το νομοσχέδιο αλλάζει άρδην ό,τι γνωρίζαμε έως τώρα για την επικουρική ασφάλιση. Καθώς από το αναδιανεμητικό σύστημα πάμε στο κεφαλαιοποιητικό. Εμπνευστής του ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Τι αλλάζει

  • Καταργείται κάθε έννοια αναδιανεμητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης και το σύστημα μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό. Δημιουργείται, δηλαδή, “ατομικός κουμπαράς” για κάθε νέο ασφαλισμένο. Εκεί θα τοποθετούνται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό και τον εργαζόμενο. Ή μόνον από το φυσικό πρόσωπο στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, δικηγόρου, ιατρού κ.λπ. Η σύνταξη που έχει λαμβάνειν θα είναι εν πολλοίς συνάρτηση τού τι έχει ο κουμπαράς. Η αλλελεγγύη των γενεών, δηλαδή, παύει να υφίσταται.
  • Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση των εισφορών του σε περιορισμένο αριθμό χαρτοφυλακίων, διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου. Θα λαμβάνει προηγουμένως  σχετική πληροφόρηση, αλλά αυτό απαιτεί οικονομικές γνώσεις ολίγων.
  • Η σύνταξη θα είναι εν τέλει συνάρτηση του “κουμπαρά” και των επενδύσεων. Έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο περί “μαξιλαριού ασφαλείας”. Δηλαδή, σε περίπτωση λανθασμένης επένδυσης, η σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Καταργείται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τη θέση του παίρνει ένα νέο Ταμείο. Θα εποπτεύει τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των επενδύσεών τους. Θα λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
  • Η επικουρική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 01/01/2022. Προαιρετική υπαγωγή δίδεται στους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών μη υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης. Οι κάτω των 35 που είναι ήδη ασφαλισμένοι, επίσης, απαλλάσσονται της υποχρεωτικής υπαγωγής.
  • Τα ποσοστά των εισφορών παραμένουν 6% για τους μισθωτούς (3% από τον εργοδότη και 3% τον εργαζόμενο). Οι  μη μισθωτοί θα καταβάλλουν τις υφιστάμενες εισφορές.

Ατομικός κουμπαράς

Ο κ. Τσακλόγλου στη Βουλή προσπάθησε να πείσει για τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου του. «Μπαίνουμε σε ένα καινούριο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο είναι κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά. Επενδύονται και όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους. Λαμβάνουν τη σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει και στην απόδοση των επενδύσεων τους. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων πρόκειται να επενδυθεί μέσα στην ελληνική οικονομία» ανέφερε. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι “οι επικουρικές συντάξεις θα είναι διασφαλισμένες, γιατί θα υπάρχει κρατική εγγύηση. Όχι μόνο θα πάρουν τις εισφορές τους πίσω, αλλά θα τις πάρουν σε πραγματική αξία” είπε.

Αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο “σχέδιο νόμου, που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων. Πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια». Το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Το χαρακτηρίζει «επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους». Το ΚΚΕ αναφέρει πως «είναι βαθιά γελασμένη η ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο ‘νύχτα’, στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν. Το νομοσχέδιο έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους».

Διαφήμιση