Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Λέσβος: Στήριξη οικοτουρισμού από υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού

Λέσβος: Στήριξη οικοτουρισμού από υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού

0
lesvos
Εικόνα: UNSPLASH/Tania Mousinho
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην ανάδειξη της Λέσβου και τη στήριξη του οικοτουρισμού της προσβλέπουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Για αυτό το λόγο βρέθηκαν στο νησί οι υφυπουργοί Γιώργος Αμυράς και Σοφία Ζαχαράκη αντιστοίχως.

Γεωπάρκο και αρχαιολογικά ευρήματα στο επίκεντρο

Το Γεωπάρκο της Λέσβου και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Οι υφυπουργοί μαζί με τους τοπικούς φορείς συζήτησαν τις προοπτικές ανάδειξής τους. Η επίσκεψή τους έγινε, μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου. Στις επαφές παρόντες ήταν η πρόεδρος του Οργανισμού  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Τριάντης.

Οικονομική υποστήριξη

Της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε η νομοθέτηση της οικονομικής υποστήριξης των έξι αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. Με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και της ανάδειξης από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ. Εκτός της Λέσβου, την εξάδα συμπληρώνουν τα γεωπάρκα Βίκου –Αώου, Ψηλορείτη, Χελμού- Βουραϊκού, Σητείας, Γρεβενών-Κοζάνης. 

Απολιθωμένο Δάσος

Οι υφυπουργοί περιηγήθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, με τις εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές και το απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι από τον Διευθυντή του μουσείου, Καθηγητή Νίκο Ζούρο. Επίσης, προχώρησαν σε ορνιθοπαρατήρηση στα ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια που έχουν τοποθετηθεί στους υγροτόπους του κόλπου Καλλονής. Επισκέφθηκαν, επίσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, όπου εξετάστηκαν οι ευκαιρίες και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Μνημόνιο συνεργασίας

Για την προώθηση του οικοτουρισμού έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του υυουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Καθώς και το σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Ώθηση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και καμπάνια

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά το ΥΠΕΝ  θα δώσει “ώθηση στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στον  γεωτουρισμό, την ορνιθοπαρατήρηση, τον πεζοπορικό και τον ποδηλατικό τουρισμό, καθώς  και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα». Στην “ειδική καμπάνια τουριστικής προβολής του ΕΟΤ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τον τίτλο Greek 4” αναφέρθη η κ. Ζαχαράκη.

Διαφήμιση