Αρχική COVID-19 Μετάλλαξη δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια – Έρευνα

Μετάλλαξη δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια – Έρευνα

0
vaccine.2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το δέλτα στέλεχος (Β.1.617.2) του νέου ιού SARS-CoV-2 έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που επάγουν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca, διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη. Για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι στο στέλεχος δέλτα και στο στέλεχος άλφα, που είναι επικρατούν την τρέχουσα περίοδο.

Έρευνα στο New England Journal of Medicine

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, , Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) συνοψίζουν τα δεδομένα. ;Oπως δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

88% για Pfizer – 67% για AstraZeneca

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα. Με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια. Πιο συγκεκριμένα, μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer η αποτελεσματικότητα μετά από δύο δόσεις ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα. Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα, αλλά μόλις 67% για το στέλεχος δέλτα.

Προστασία μεν, μειωμένη δε

Συμπερασματικά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ελαφρώς μικρότερη η αποτελεσματικότητα τους για το στέλεχος δέλτα σε σχέση με το άλφα στέλεχος. Αυτό καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού. Ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατούν τον επόμενο καιρό.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση