Αρχική Ελλάδα Nέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Ραγδαίες οι αλλαγές στις επικουρικές

Nέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Ραγδαίες οι αλλαγές στις επικουρικές

0
Εικόνα: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

Μετά το εργασιακό, έρχεται και το νέο ασφαλιστικό. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάζεται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Εμπνευστής του ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Εάν περάσει, η επικουρική ασφάλιση, όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα, εξαφανίζεται.  Πρόκειται για άλλη μία “ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, όπως αρέσκονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις να ονοματίζουν τις αλλαγές. Και αυτές, συνήθως, δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται τα συνδικάτα που ετοιμάζονται ήδη για νέες κινητοποιήσεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας καθίσταται έως τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Τι αλλάζει

  • Καταργείται κάθε έννοια αναδιανεμητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης και το σύστημα μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό. Δημιουργείται, δηλαδή, “ατομικός κουμπαράς” για κάθε νέο ασφαλισμένο. Εκεί θα τοποθετούνται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό και τον εργαζόμενο. Ή μόνον από το φυσικό πρόσωπο στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, δικηγόρου, ιατρού κ.λπ. Η σύνταξη που έχει λαμβάνειν θα είναι εν πολλοίς συνάρτηση τού τι έχει ο κουμπαράς. Η αλλελεγγύη των γενεών, δηλαδή, παύει να υφίσταται.
  • Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση των εισφορών του σε περιορισμένο αριθμό χαρτοφυλακίων, διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου. Θα λαμβάνει προηγουμένως  σχετική πληροφόρηση, αλλά αυτό απαιτεί οικονομικές γνώσεις ολίγων.
  • Η σύνταξη θα είναι εν τέλει συνάρτηση του “κουμπαρά” και των επενδύσεων. Έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο περί “μαξιλαριού ασφαλείας”. Δηλαδή, σε περίπτωση λανθασμένης επένδυσης, η σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Καταργείται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τη θέση του παίρνει ένα νέο Ταμείο. Θα εποπτεύει τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των επενδύσεών τους. Θα λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.
  • Η επικουρική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 01/01/2022. Προαιρετική υπαγωγή δίδεται στους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών μη υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης. Οι κάτω των 35 που είναι ήδη ασφαλισμένοι, επίσης, απαλλάσσονται της υποχρεωτικής υπαγωγής.
  • Τα ποσοστά των εισφορών παραμένουν 6% για τους μισθωτούς (3% από τον εργοδότη και 3% τον εργαζόμενο). Οι  μη μισθωτοί θα καταβάλλουν τις υφιστάμενες εισφορές.
Διαφήμιση