Αρχική Ειδήσεις Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 2%

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 2%

0
christian dubovan Y x747Yshlw unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/ Christian Dubovan
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

Όπως είπε κατά την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αύξηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συμβολική, ωστόσο ταυτόχρονα στέλνει διπλό σήμα στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας.

Αρχικά ανέφερε ότι οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι το Α.Ε.Π. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8%. Παρά, λοιπόν, την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

Ο πρωθυπουργός έχοντας πίστη στον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σε αυτό το βήμα γνωρίζοντας ότι η επικείμενη αύξηση προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως ανέφερε η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων.

Ανάσα για τους χαμηλά αμειβόμενους

Στη συνέχεια τόνισε ότι η αύξηση αυτή θα συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Απώτερος στόχος είναι η τόνωση των χαμηλά αμειβόμενων. 

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έδωσε μία νότα αισιοδοξίας και στήριξης απέναντι σε πολίτες που έχουν πληγεί οικονομικά, λέγοντας. Αλλά η κατεύθυνσή της απόφασης παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Διττή σημασία αύξησης

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί συμβολικό, είναι όμως απολύτως ρεαλιστικό με μία διττή σημασία για την χώρα. Από τη μία είναι ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η αύξηση αυτή – την οποία θα εισηγηθεί σήμερα ο Υπουργός Εργασίας – είναι και σήμα του κοινωνικού προσανατολισμού της πολιτικής μας. Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος -πριν τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής – θα κλείσει την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αισιόδοξο μήνυμα

Σύμφωνα με το in.gr, την ανακοίνωσε έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο όλων: «Ότι μπορούμε καλύτερα, πετυχαίνουμε καλύτερα και μας περιμένουν τα καλύτερα. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία». Ταυτόχρονα κάλεσε για ακόμα μία φορά όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, να εκπληρώσουν αυτό το συλλογικό καθήκον με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOSMOTE: 5G Roaming σε 25 χώρες – Πλεονέκτημα για τον τουρισμό
Επόμενο άρθροΕμβολιασμός έναντι κορονοϊών σοβαρών αναπνευστικών συνδρόμων