Αρχική Ειδήσεις Μήνυμα για το οικοσύστημα: Η “θλιβερή ιστορία” των πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου

Μήνυμα για το οικοσύστημα: Η “θλιβερή ιστορία” των πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου

0
louise smith 6ok NSVX60M unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλος αριθμός των πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου επλήγησαν από την φετινή κρύα και βροχερή άνοιξη.

Μπορεί ο Ιούνιος να κατέγραψε ρεκόρ ηλιοφάνειας, ωστόσο ο Μάιος χαρακτηρίστηκε από έντονες βροχοπτώσεις ή παρατεταμένες περιόδους βροχής για μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τον πιο υγρό Μάιο τα τελευταία 54 χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην δραματική μείωση του αριθμού των πεταλούδων σε σύγκριση με τον μέσο όρα της δεκαετίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η βροχή δεν ευνοούν την εμφάνιση των πεταλούδων, καθώς παρεμποδίζουν την πτήση τους. Ο Zoë Randle, ανώτερος αξιωματικός ερευνών της Butterfly Conservation αναφέρει: «Χρειάζονται ηλιοφάνεια για να ζεστάνουν το σώμα τους, ώστε να έχουν αρκετή ενέργεια για να πετούν γύρω, να ταΐζουν και να βρίσκουν συντρόφους».

Τα ακριβή αίτια

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στα ακριβή αίτια της δραματικής μείωσης, καθώς δεν είναι σαφές εάν οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν την εμφάνιση αυτών των ειδών ή εάν είναι συμπτωματική της ευρύτερης παρακμής της κλιματικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, το ασταθές κλίμα δεν ευνοεί την ανάκαμψη του πληθυσμού των πεταλούδων.

Έκκληση για βοήθεια

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ανοιξιάτικα δεδομένα από το Σχέδιο Παρακολούθησης Πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Butterfly Monitoring Scheme) και τα συνέκριναν με τους μέσους αριθμούς της τελευταίας δεκαετίας 2010-2019. Μπροστά σε μία μεγάλη απειλή, παροτρύνουν το κοινό να τους βοηθήσει στην μεγαλύτερη έρευνα για τις πεταλούδες στον κόσμο, συμμετέχοντας στο ετήσιο Big Butterfly Count σε ολόκληρη τη Βρετανία.

BIG BUTTERFLY COUNT

Η επιστημονική εκδήλωση διαρκεί τρεις εβδομάδες από τις 16 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζουν οπουδήποτε στη χώρα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να περάσουν 15 λεπτά σε έναν υπαίθριο χώρο μετρώντας τις πεταλούδες που βλέπουν και να καταγράφουν τα ευρήματά τους στην εφαρμογή Big Butterfly Count . Διατίθενται δωρεάν δελτία ταυτότητας ή μια εφαρμογή ταυτότητας (ID app).

Η μείωση του αριθμού των πεταλούδων είναι συχνά μια έγκαιρη προειδοποίηση για μεγαλύτερη ύφεση του οικοσυστήματος, επειδή τα έντομα αντιδρούν γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πεταλούδες και οι σκώροι επηρεάζουν εξαιρετικά τους δείκτες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και άλλων ανθρώπινων περιβαλλοντικών παραγόντων, επομένως η συλλογή δεδομένων για τον αριθμό τους είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Συνεχής πτωτική τάση

Το περασμένο έτος περισσότεροι από 100.000 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο ανησυχία εξέπεμψε ο αριθμός των πεταλούδων και των σκώρων που εντοπίστηκαν, καθώς ήταν ο χαμηλότερος από τότε που ξεκίνησε το έργο πριν από 12 χρόνια. Αυτό πιθανώς οφείλεται στη ζεστή άνοιξη που χαρακτήρισε το 2020, με αποτέλεσμα οι πεταλούδες να ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ιστορίες επιτυχίας

Φυσικά, υπάρχουν και ευχάριστες εξελίξεις, καθώς το είδος Speckled wood butterfly σημείωσε αύξηση 84% σε αφθονία από το 1976 και το είδος Red admiral (Vanessa atalanta), που κάποτε ήταν θερινός μετανάστης, τώρα περνάει το χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω ήπιου καιρού. Μία από τις πιο σπάνιες πεταλούδες της Βρετανίας, το Heath fritillary, ήταν σχεδόν εξαφανισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται χάρη στις προσπάθειες αποκατάστασης ενδιαιτημάτων τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Big Butterfly Count 2021 ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως τις 8 Αυγούστου. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2020 διαμορφώνονται ως εξής (σε σχέση με το 2019):
1. Large white (+44%)
2. Small white (+7%)
3. Gatekeeper (-14%)
4. Peacock (-42%)
5. Meadow brown (-2%)
6. Red admiral (-33%)
7. Small tortoiseshell (-41%)
8. Common blue (+9%)
9. Ringlet (-18%)
10. Comma (-29%)

Πηγή: https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/16/a-tale-of-woe-uk-butterfly-numbers-hit-by-cold-wet-spring-aoe

Σχετικά δημοσιεύματα:

https://ecozen.gr/2020/10/ti-schesi-mporei-na-echoyn-petaloyda-drosia-klimatiki/

https://ecozen.gr/2013/07/eksafanizontai-oi-petaloydes-stis-ipa/

 

 

Διαφήμιση