Αρχική Ζώα Τι σχέση μπορεί να έχουν η πεταλούδα, η δροσιά και η κλιματική...

Τι σχέση μπορεί να έχουν η πεταλούδα, η δροσιά και η κλιματική αλλαγή

0
Πεταλούδα - Έντομα
Διαφήμιση

Η σκιά θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε το πως η κλιματική κρίση επηρεάσει την πεταλούδα.

Υπάρχουν σημαντικές παραλλαγές στο πώς διαφορετικά είδη πεταλούδων είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις θερμοκρασίες του σώματος τους.

Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ορισμένα είδη βασίζονται στη σκιά για να διατηρηθούν δροσερά. Άλλα μπορούν να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να εκτρέψουν τη θερμότητα.

Οι πεταλούδες δεν μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους θερμότητα στο σώμα. Και έχουν δύο τρόπους. Χρησιμοποιούν τα φτερά τους για δροσιά ή αναζητούν σκιά. Δηλαδή τοποθεσίες με την τέλεια θερμοκρασία για τις σωματικές τους ανάγκες.

Οι πεταλούδες που αναζητούν σκιά είναι αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού τους.

πεταλούδα

Οι πεταλούδες αγωνίζονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους

Είδη όπως οι πεταλούδες Brown Argus ή Small Copper αγωνίζονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους.

Και αναζητούν συγκεκριμένα μικροκλίματα στο περιβάλλον τους για να παραμείνουν δροσερές.

Από την άλλη πλευρά, πιο ανοιχτόχρωμα είδη όπως το Large White και το Brimstone είναι καλύτερα εξοπλισμένα. Και προστατεύονται από υψηλές θερμοκρασίες.

Και οι δύο αυτές πεταλούδες χρησιμοποιούν τα φτερά τους για να απομακρύνουν την θερμότητα από το σώμα τους.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δύο είδη έχουν σταθερούς ή αυξανόμενους πληθυσμούς.

Ποιες πεταλούδες υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή

“Τα είδη πεταλούδων που βασίζονται στην επιλογή ενός μικροβιοτόπου για τη σωστή θερμοκρασία τους, είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια ενδιαιτημάτων”.

Αυτό, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Άντριου Μπλάντον, ερευνητικός συνεργάτης στο τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Οι επιστήμονες θερμομέτρησαν σχεδόν 4.000 άγριες πεταλούδες. Ελπίζοντας πως κατανοώντας τες θα βοηθηθούν στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον.

Η μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων και η κλιματική αλλαγή

Τα δύο τρίτα των ειδών πεταλούδας μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια ενδιαιτημάτων. Καθώς και στην έλλειψη βιοποικιλότητας.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μικρότερη διακύμανση της θερμοκρασίας εντός ενός χώρου. Με αποτέλεσμα τα έντομα να μην μπορούν πλέον να βρουν τα συγκεκριμένα μικροκλίματα που χρειάζονται.

Τώρα η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. Ειδικά για είδη που βασίζονται στη σκιά.

Τα Brown Argus και το Small Copper έχουν υποστεί σημαντική μείωση του πληθυσμού τα τελευταία 40 χρόνια σε σύγκριση με άλλα είδη.

Τα έντομα – συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων – είναι υπεύθυνα για τη γονιμοποίηση του 85% των καλλιεργειών διατροφής μας.

Αυτή η επικονίαση αξίζει δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Επομένως η προστασία της συνεχιζόμενης ύπαρξής τους είναι απαραίτητη και από οικονομική άποψη.
Αυτά τα πλάσματα είναι επίσης ζωτική πηγή τροφής για άλλα είδη όπως τα πουλιά.

Η βιοποικιλότητα είναι σημαντική για τη μακροχρόνια ανθεκτικότητα. Εάν υπάρχουν περιορισμένα είδη εντόμων, καθιστά τους πληθυσμούς πιο ευάλωτους.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πολλά είδη πεταλούδας έχουν μεταναστεύσει προς τα βόρεια. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε μέρη που προηγουμένως ήταν πολύ κρύα.

Ωστόσο, τα είδη που προσαρμόζονται σε ψυχρότερα περιβάλλοντα συρρικνώνονται τώρα ως αποτέλεσμα της αλλαγής θερμοκρασίας.

Αν και αυτή η τάση έχει παρατηρηθεί από προηγούμενη έρευνα, η μελέτη του Cambridge είναι η πρώτη που εξέτασε τις ικανότητες κάθε είδους να ανταποκρίνεται σε μεταβολές θερμοκρασίας μικρής κλίμακας.

πεταλούδα

Η ποικιλομορφία κήπων και φυσικών χώρων σημαντική στην προστασία των πεταλούδων

Ο Δρ Άντριου Μπλάντον λέει ότι η ποικιλομορφία των κήπων και των φυσικών χώρων είναι σημαντική για την προστασία των πεταλούδων.

“Πρέπει να κάνουμε τα τοπία πιο διαφορετικά, εξηγεί. Για να βοηθήσουμε στη διατήρηση πολλών ειδών πεταλούδας μας.

Ακόμα και μέσα σε ένα γκαζόν κήπων, μπορούν να μεγαλώσουν περισσότερο κομμάτια χόρτου. Αυτές οι περιοχές θα προσφέρουν πιο δροσερά, σκιερά μέρη για πολλά είδη πεταλούδας.

Πρέπει επίσης να προστατέψουμε χαρακτηριστικά που διαλύουν τη μονοτονία των αγροτικών τοπίων. Όπως οι φράχτες και οι τάφροι”.

Η επίπεδη γη έχει λιγότερη διακύμανση θερμοκρασίας. Οπότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχουν αρκετοί δροσεροί χώροι που θα βοηθήσουν τις πεταλούδες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε κορυφές λόφων στους κήπους μας.

Ακόμη και μια παραλλαγή λίγων εκατοστών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία διαφορετικού μικροκλίματος.

Η δομική ποικιλομορφία (διαφορετικά ύψη και χαρακτηριστικά) στους φυσικούς χώρους είναι σημαντική. Καθώς τα μονότονα τοπία δεν δίνουν στις πεταλούδες τη σκιά που χρειάζονται.

πεταλούδα

Η εμπλοκή των ανθρώπων στην διάσωση της πεταλούδας

“Καθώς σχεδιάζουμε μέτρα διατήρησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να σκεφτούμε τις πεταλούδες.

Να κατανοήσουμε όχι μόνο τις απαιτήσεις ενδιαιτημάτων διαφορετικών ειδών πεταλούδας, αλλά και τις απαιτήσεις θερμοκρασίας τους, λέει ο Δρ Εντ Τέρνερ στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Ζωολογίας του Cambridge, που ηγήθηκε της μελέτης.

Με αυτήν τη νέα κατανόηση των πεταλούδων, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τους βιότοπους και τα τοπία. Για να τα προστατεύσουμε και με αυτόν τον τρόπο μάλλον προστατεύουμε και άλλα έντομα”.

Ο Δρ Άντριου Μπλάντον ελπίζει ότι η έρευνα θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν τις πεταλούδες. Και τη σημασία τους στο οικοσύστημα μας.

“Αν μπορούμε να εμπλέξουμε τους ανθρώπους στη διατήρηση της πεταλούδας, είναι σημαντικό. Είναι το πρώτο βήμα για να τους κάνουμε να ενδιαφερθούν ευρύτερα για τα έντομα”.

Διαφήμιση