Αρχική COVID-19 Λύματα: Δραματική αύξηση ιικού φορτίου 104% σε Αττική – 530% στο Ηράκλειο

Λύματα: Δραματική αύξηση ιικού φορτίου 104% σε Αττική – 530% στο Ηράκλειο

0
LABORATORY4
Εικόνα: UNSPLASH/Bill Oxford
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δραματική αύξηση του ιικού φορτίου, που φθάνει έως και το 530%, καταγράφουν τα λύματα στη χώρα. Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων έδωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Για την επιδημιολογική επιτήρηση του Covid-19 σε αστικά λύματα  την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021.

Αυξητικές τάσεις

Οι αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +76% στο Βόλο έως +530% στο Ηράκλειο. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (+9%). Στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο. Δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό, κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στον Άγιο Νικόλαο ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

lymata_pinakas

Ανά περιοχή

  • Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (5-11/7/21), το ιικό φορτίο παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+106%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Θεσσαλονίκη: Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+133%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων. Το ιικό φορτίο στην πόλη παρουσίαζε καθημερινά αυξητική τάση με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στο δείγμα της Κυριακής, 11/7/21.
  • Λάρισα: Παρατηρήθηκε αύξηση (+136%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.
  • Βόλος: Παρατηρήθηκε αύξηση (+76%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο.
  • Ηράκλειο: Συνεχίσθηκε η σημαντική αύξηση (+530%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.
  • Χανιά: Ανεκόπη η μείωση στην τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων που καταγραφόταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η σχετική αύξηση (+9%) εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Το ιικό φορτίο στην πόλη παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό.
  • Ρέθυμνο: Συνεχίσθηκε η αύξηση (+84%). Οι τιμές του ιικού φορτίου ανέρχονται πλέον σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
  • Άγιος Νικόλαος: Τέθηκε σε επαναλειτουργία ο αυτόματος δειγματολήπτης μετά από πέντε εβδομάδες. Στα τελευταία δύο δείγματα της εβδομάδας 5-11/7/21 καταγράφηκε ιικό φορτίο σε χαμηλά προς μέτρια επίπεδα. Θα αξιολογηθεί η τάση μετά τον έλεγχο των δειγμάτων της τρέχουσας εβδομάδας, 12-18/7/21.
  • Πάτρα: Ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε χαμηλά επίπεδα, ύστερα από πέντε εβδομάδες μη ανίχνευσης ιικού φορτίου.
  • Αλεξανδρούπολη: Ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης, με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.
  • Ιωάννινα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε αύξηση (+204%). Χαρακτηρίζεται πλέον χαμηλό (από πολύ χαμηλό).
 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση