Η Google και η Facebook έγιναν οι δύο πρώτες εταιρίες της Silicon Valley που ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού για να επιστρέψουν στα γραφεία.
Πρώτη το ανακοίνωσε η Google μέσω e-mail που έστειλε στους εργαζόμενους ο CEO της εταιρίας Sundar Pichai. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της Google στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα τεθεί σε ισχύ παγκοσμίως, για τους 144.000 εργαζόμενους του κολοσσού της τεχνολογίας. «Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας και τις κοινότητές μας υγιείς τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Pichai.
Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στα γραφεία τους αναβάλλεται για τις 18 Οκτωβρίου αντί της 1ης Σεπτεμβρίου που είχε τεθεί ως στόχος, ενώ απαιτείται από όλους να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19. Η εντολή θα ισχύει μόνο σε περιοχές όπου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα και θα διαφέρει ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς. Ωστόσο, ο CEO της Apple, Tim Cook ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει εάν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι η σωστή απάντηση.
Την ίδια μέρα, η αντιπρόεδρος του Facebook, Lori Goler, είπε ότι οι υπάλληλοι που θα πηγαίνουν να δουλέψουν στην εταιρεία, θα πρέπει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν εκπρόσωπο του γίγαντα των social media. Το Facebook σχεδιάζει να ακολουθήσει μια «διαδικασία για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ενώ θα εξετάσει να επεκτείνει αυτή του την προσέγγιση και σε άλλες περιοχές, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση», δήλωσε η Goler.
Λίγες ώρες αργότερα, η Facebook διευκρίνισε ότι θα απαιτούσε από τους Αμερικανούς εργαζόμενους να εμβολιαστούν. «Καθώς ανοίγουν ξανά τα γραφεία μας, θα απαιτούμε από οποιονδήποτε έρχεται να εργαστεί σε οποιαδήποτε από τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ να εμβολιαστεί. Το πώς θα εφαρμόσουμε αυτήν την πολιτική θα εξαρτηθεί από τις τοπικές συνθήκες και κανονισμούς», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Facebook, Lori Goler, στο CNBC.
Υβριδικό μοντέλο εργασίας
Πολλές εταιρείες Big Tech έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία. Τον Μάιο, ο Pichai έγραψε σε ένα blog ότι «το μέλλον της εργασίας θα είναι η ευελιξία» και ότι η Google θα επέτρεπε σε ορισμένους εργαζόμενους να υποβάλουν αίτηση για εντελώς απομακρυσμένη εργασία εντός της εταιρείας ή να κάνουν ρυθμίσεις για τη μετάβαση σε άλλα γραφεία.
Από την άλλη πλευρά, η Facebook είχε δηλώσει ότι θα αυξήσει τις προσλήψεις εξ αποστάσεως ενώ ο Mark Zuckerberg είπε ότι η εταιρεία αναμένει το μισό εργατικό δυναμικό της να λειτουργήσει εξ αποστάσεως τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να επιθυμούν οι τεχνολογικές εταιρείες, η μετάλλαξη Δέλτα αναγκάζει τις εταιρείες – και τους εργαζομένους τους – να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπο να φέρουν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο με ασφάλεια, μετά από ενάμισι περίπου χρόνο που υιοθετήθηκε η απομακρυσμένη εργασία λόγω της πανδημίας του COVID-19. Με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι αμβολιασμού φαίνεται ότι αποτελούν την μόνη διέξοδο.
Προς το παρόν, η Google και η Facebook είναι οι πρώτες που απαιτούν εμβολιασμό, και δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν και άλλες.