Αρχική COVID-19 Covid-19: Πρόληψη επιπλοκών με μονοκλωνικά αντισώματα

Covid-19: Πρόληψη επιπλοκών με μονοκλωνικά αντισώματα

0
LABORATORY2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί να υπάρξει πρόληψη των επιπλοκών, λόγω κορονοϊού, με μονοκλωνικά αντισώματα; Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις. Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο Covid-19.

Άμεση, παθητική ανοσία

Η ανοσία που αναπτύσσεται μετά από εμβολιασμό απαιτεί χρόνο (4-6 εβδομάδες ή και περισσότερο). Αντιθέτως, η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου και τις επιπλοκές της.
Στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης φάσης 3. Αξιολόγησε ένα τέτοιο συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) έναντι του ιού SARS-CoV-2. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της δημοσίευσης.

Τι δείχνει η μελέτη

Σε αυτήν την κλινική δοκιμή φάσης 3, αξιοποιήθηκαν ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας Covid-19. Που δεν χρειάζονταν άμεση νοσηλεία και οποίοι εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο. Τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1: 1. Είτε να λάβουν μία μόνο ενδοφλέβια έγχυση του συνδυασμού των αντισωμάτων (2800 mg bamlanivimab και 2800 mg etesevimab, που χορηγούνται μαζί). Είτε εικονικό φάρμακο εντός 3 ημερών μετά από εργαστηριακή διάγνωση της COVID-19. Το κύριο καταληκτικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η συνολική κλινική έκβαση των ασθενών. Είτε ως ανάγκη για νοσηλεία που σχετίζεται με την Covid-19. Είτε θάνατος από οποιαδήποτε αιτία μέχρι την 29η ημέρα από την χορήγηση της θεραπείας.

Κανένας θάνατος

Συνολικά 1035 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν. Έλαβαν είτε μια έγχυση bamlanivimab- etesevimab είτε εικονικό φάρμακο. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 54 έτη και το 52% ήταν γυναίκες. Την 29η ημέρα, 11 από τους 518 ασθενείς (2,1%) στην ομάδα που έλαβε bamlanivimab – etesevimab χρειάστηκαν νοσηλεία. Δεν σημειώθηκαν θάνατοι. Από τους 517 με εικονικό φάρμακο, 36 ασθενείς (7,0%) χρειάστηκαν νοσηλεία για Covid-19 ή κατέληξαν (σημειώθηκαν 10 θάνατοι).

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κίνδυνος νοσηλείας

Η απόλυτη διαφορά του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου ήταν 4,8 εκατοστιαίες μονάδες (με διάστημα εμπιστοσύνης 95% − 7,4 έως −2,3) και η ο λόγος του σχετικού κινδύνου ήταν ελαττωμένος κατά 70% (Ρ <0,001). Δεν σημειώθηκαν θάνατοι στην ομάδα bamlanivimab – etesevimab. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, σημειώθηκαν 10 θάνατοι. Οι 9 εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν από τους ερευνητές ως σχετιζόμενοι με την
Covid-19.

Μείωση ιικού φορτίου

Την 7η ημέρα, στην ομάδα του bamlanivimab συν etesevimab παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση του ιικού φορτίου. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μεταξύ ασθενών με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών που απαιτούν νοσηλεία, ο συνδυασμός bamlanivimab με etesevimab ελάττωσε σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.  Επίσης, επιτάχυνε τη μείωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Όμως, αυτή η μελέτη διενεργήθηκε πριν από την εμφάνιση παραλλαγών του ιού SARS- CoV-2 που πιθανά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Πιθανώς μικρή αποτελεσματικότητα σε νέες μεταλλάξεις

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες μεταλλάξεις του ιού, όπως η παραλλαγή Β.1.351 (ή βήτα) και Ρ.1 (ή γάμμα) έχουν in vitro αντίσταση σε πολλά μονοκλωνικά αντισώματα. Συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού bamlanivimab συν etesevimab. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παραμένει ο  αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών. Ακόμα και από τις παραλλαγές του ιού.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΥ: H Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚρούσματα: Πολύ υψηλοί οι αριθμοί- Άμεση ανάγκη περιορισμού τους
Επόμενο άρθροECDC: Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας – Δύο τεστ την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι