Αρχική Διατροφή - Προτάσεις 5 στάσεις yoga που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

5 στάσεις yoga που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

0
yoga
Διαφήμιση

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική για την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και τη ψυχική. Ωστόσο, όλοι έχουμε περάσει δύσκολες νύχτες με την αυπνία να μας χτυπάει την πόρτα. Ενώ, κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της αυπνίας πολύ συχνότερα. Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη όλοι μας αναζητούμε τρόπους για να απολαύσουμε τον ύπνο μας και να ξεκουραστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου, να κοιμόμαστε πιο βαθιά και αποδεσμευμένοι από τις σκέψεις και από τις εντάσεις στους μύες μας είναι η yoga. Η Yoga Instructor Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου δίνει τις 5 στάσεις της yoga που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Εξαιρετικός σύμμαχος του ύπνου

“Είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ύπνου και μάλιστα ένας υπέρμαχος καθώς βοηθάει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, στην απελευθέρωση των εντάσεων από τους μυς που μαζεύουμε όλη την ημέρα και εν τέλει βοηθάει πολύ στη διαδικασία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μας,” σημειώνει η Ροϊδοπούλου.

“Η yoga είναι μία δραστηριότητα όπου έχει το πλεονέκτημα να μπορείς να την πραγματοποιήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή και μάλιστα στα δικά σου μέτρα και σταθμά,” υπογραμμίζει η Yoga Instructor.

“Δηλαδή βοηθάει στον ύπνο χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μία ολόκληρη ροή, ένα ολόκληρο sicuence, όπως λέμε και στον δυτικό κόσμο. Μόνο με 4-5 θέσεις οι οποίες αμέσως μετά  από αυτή τη μικρή αλληλουχία τους θα βοηθήσουν το νευρικό σύστημα, το σώμα και την αναπνοή. Βοηθάει λοιπόν η yoga στην ηρεμία του νου, στη φυσιολογική και ανεμπόδιστη ροή της αναπνοής μας. Επιπλέον συνδράμει στην καλλιέργεια και την επέκταση της (αναπνοής),ενώ ταυτόχρονα βοηθάει και στο παρασυμπαθητικό μας σύστημα προσφέροντας με αυτό τον τρόπο χαλάρωση των μυών και καλύτερο ύπνο. Πρόκειται για μια μικρή αλληλουχία θέσεων που μπορούμε να τηρήσουμε,” προσθέτει.

“Παίρνοντας αυτές τις θέσεις ακόμα και αν δεν θέλουμε να αφιερώσουμε δεκάλεπτο ή τέταρτο, μπορούμε να κάνουμε 1,2 ή 3 λεπτά ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε ηρεμία για τον ύπνο μας”.

Στάση οκλαδόν ή sukashana

yoga, στάση οκλαδόν

Στεκόμαστε οκλαδόν ή αν μας είναι δύσκολο με την πλάτη μας σε τοίχο και τα πόδια μας μπροστά, σε έκταση, να χαλαρώνουν. Παίρνουμε 5 με 10 βαθιές και μακριές αναπνοές… Μεγάλη εισπνοή και μακριά εκπνοή.

Ταυτόχρονα εκείνη τη στιγμή παρακολουθούμε με το εσωτερικό μας βλέμμα, με το εσωτερικό μας μάτι τον αέρα όπως εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα μας. Κάνουμε περίπου 10 αναπνοές. Το μίνιμουμ είναι 5 το μαξ είναι 12. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή από τα δύο ρουθούνια, την κατεβάζουμε σε όλο το σώμα και εκπνέουμε μακριά και απελευθερωτικά, χαλαρώνοντας τις εντάσεις.

yoga, περιφορά αυχένα

Συνεχίζουμε μετά την αναπνοή, από θέση οκλαδόν, με περιφορές του αυχένας μας, κυκλικές περιστροφές της κεφαλής. Χαλαρώνει ο αυχένας. Αποσυμφορίζεται η περιοχή. Κρατάμε κάθετο τον άξονα της σπονδυλικής μας στήλης για να μην ξεφύγουμε από την καθετότητά μας και έτσι να μπορέσει να γίνει ομαλά και απολαυστικά.

Στάση της γάτας

yoga

Στη συνέχεια κάνουμε τη στάση της γάτας. Περνάμε λοιπόν ως δεύτερη θέση στη στάση της γάτας. Έκταση, κάμψη και από τη γάτα συνεχίζουμε σε στροφές κορμού.

yoga

Στροφές κορμού

Συνεχίζουμε σε στροφές κορμού από τη θέση της γάτας, μαλακώνοντας τις πλευρές μας.

Στάση παιδιού ή Balasana

yoga, στάση του παιδιού

Έπειτα πηγαίνουμε στη στάση του παιδιού όπου χαλαρώνουμε, μαλακώνουμε το σώμα μας προς τα πίσω με λεκάνη στις φτέρνες και αφήνουμε τα χέρια μας να μακρύνουν εντελώς μπροστά και στο έδαφος.

Στάση της λαμπάδας

yoga, στάση λαμπάδας

Τελική θέση είναι η θέση της λαμπάδας στο κρεβάτι, με υποστήριξη σε τοίχο αν είναι δυνατόν αλλιώς με προσοχή, εντελώς ψηλά η λεκάνη. Μένουμε στη θέση της λαμπάδας για περίπου 10 αναπνοές βαθιές και μακριές έτσι ώστε να μαλακώσει την ένταση από τα πόδια, να αλλάξει τη ροή της κυκλοφορίας του αίματος, να μπορέσουμε να αναζωογονηθούμε.

“Αυτά είναι τα βήματα με τα οποία μπορούμε ταυτόχρονα να απελευθερώσουμε όλο μας το σώμα, να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε μόνο τον εαυτό μας, μόνο εμάς, την ύπαρξη μας και τίποτα άλλο,” τονίζει η Ροϊδοπούλου και προσθέτει “καλό θα ήταν μετά από το πέρας αυτών των θέσεων να συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε στο κρεβάτι. Να βαθύνουμε την αναπνοή μας και να την αφήσουμε απελευθερωμένη και εν τέλει να ξεκουραστούμε για τον ύπνο μας.

Μικρό τιπ: Η Ροϊδοπούλου προτείνει να ανάψουμε κάποιο κερί ή να έχουμε χαμηλό φωτισμό κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ώστε να έρθουμε σε περισσότερη χαλάρωση και να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα. Αν έχουμε ανάψει κερί το σβήνουμε πριν πέσουμε για ύπνο.

Κλείνοντας η Ροϊδοπούλου τονίζει τη σημασία της yoga στη ζωή του σήμερα και υπογραμμίζει: “Μέσα σε ένα κόσμο που θέλει αδιάκοπη ροή εμείς παίρνουμε την παύση μας και ρέουμε το σώμα μας μέσα σε παύση. Σταματάμε όλα τα υπόλοιπα και αφήνουμε τη ροή του σώματος μόνη της να υπάρχει. Απλώς να υπάρχει.”

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Η Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου είναι Yoga, Aerial Yoga και Nidra Yoga Instructor. Ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της στον κόσμο της yoga το 2013 και από τότε η ζωή της άλλαξε προς το καλύτερο σε νου και σώμα. Πιστεύει ότι μέσα από τη yoga ο κάθε ένας από εμάς ανακαλύπτει τον εαυτό του και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Παρόλο που διδάσκει, δηλώνει εξίσου παντοτινή μαθήτρια της yoga!

Διαφήμιση