Αρχική Περιβάλλον Σαν σήμερα 18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Σαν σήμερα 18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

0
τρόφιμα λαχανικά
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία;

Η γαστρονομία αποκαλείται μερικές φορές η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικό φαγητό και κουζίνα. Η αειφορία είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, ψάρεμα ή ακόμη και προετοιμασία τροφίμων) γίνεται με τρόπο που δεν είναι σπατάλη των φυσικών μας πόρων και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον ή την υγεία μας.

Ως αειφόρος γαστρονομία, λοιπόν, νοείται η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς μεγαλώνει το φαγητό και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για μια βιώσιμη γαστρονομία

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να διευκολύνουν τον εορτασμό της Ημέρας της Αειφόρου Γαστρονομίας, σε συνεργασία με κράτη μέλη, οργανισμούς του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς , καθώς και η κοινωνία των πολιτών, να γιορτάσουν την Ημέρα στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

Μερικές από τις πρωτοβουλίες της UNESCO περιλαμβάνουν:

  • Ξεκινώντας το δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO , που δημιουργήθηκε το 2004 για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύξουν συνεργασίες σε 7 δημιουργικούς τομείς. Από το 2020, 26 πόλεις έχουν οριστεί Creative Cities of Gastronomy.
  • Προώθηση καθαρής ενέργειας για τοπικά εστιατόρια (χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί για άνθρακα, χρήση φυσικού αερίου και όχι άνθρακα) ·
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη γαστρονομία μέσω τηλεοπτικών καναλιών τροφίμων και εκπομπών γαστρονομίας και μέσω εκθέσεων πολιτιστικών τροφίμων, που προορίζονται για τη βιομηχανία τροφίμων και τους αγρότες

Όσον αφορά τον FAO, ο Οργανισμός προωθεί δίαιτες πράσινης κουλτούρας που δεν είναι μόνο υγιείς, αλλά βιώσιμες και προτείνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν μια διαδικασία ενσωμάτωσης της αειφορίας σε αυτές.

Εστίαση στο ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 το ψήφισμά του A / RES / 71/246 και όρισε την 18η Ιουνίου ως διεθνή εορτή, την Ημέρα της Αειφόρου Γαστρονομίας.

Η απόφαση αναγνωρίζει τη γαστρονομία ως πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου. 

Καθώς η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να εκτυλίσσεται σε όλο τον κόσμο, η βιώσιμη γαστρονομία – γιορτάζει εποχικά συστατικά και παραγωγούς, διατηρεί την άγρια ​​ζωή καθώς και τις γαστρονομικές μας παραδόσεις – είναι σήμερα πιο σχετική από ποτέ.

Με πληροφορίες του OHE

 

 

Διαφήμιση