Αρχική Περιβάλλον ΟΗΕ: Μπορούμε ακόμα να σώσουμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη

ΟΗΕ: Μπορούμε ακόμα να σώσουμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη

0
κορονοϊός, πανδημία, κόσμος
Εικόνα: pixabay/stokpic
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, από δάση, λιβάδια έως κοραλλιογενείς υφάλους, βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση.

Εάν συνεχίσουμε να κόβουμε δέντρα, να μετατρέπουμε τα λιβάδια σε γεωργικές εκτάσεις και να καταρρίπτουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους, πολλά οικοσυστήματα σύντομα θα φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή.

«Εάν συνεχίσουμε στην τρέχουσα πορεία μας, θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση όλων όσων μας δίνουν την ασφάλειά μας: παραγωγή τροφίμων, πρόσβαση σε γλυκό νερό, κατοικήσιμη θερμοκρασία περιβάλλοντος και αλυσίδες τροφίμων των ωκεανών», ο Sir David Attenborough, ο διάσημος Βρετανός φυσιοδίφης και ραδιοτηλεοπτική περσόνα, προειδοποίησε . «[Αν] ο φυσικός κόσμος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τις πιο βασικές ανάγκες μας, τότε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πολιτισμού θα καταρρεύσει γρήγορα».

Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε χρόνο για να αντιστρέψουμε τις επιβλαβείς τάσεις και να σώσουμε τον φυσικό κόσμο, ή τουλάχιστον ό, τι απομένει, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τις κοινωνίες μας», τόνισε ο António Guterres, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά «έχουμε ακόμη χρόνο να αντιστρέψουμε τις ζημιές που έχουμε κάνει».

Προστατεύοντας ή αποκαθιστώντας τα πολυσύχναστα οικοσυστήματα στη γη και στο νερό, όχι μόνο μπορούμε να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους της Γης, αλλά και να δημιουργήσουμε βιώσιμα μέσα διαβίωσης για εκατομμύρια από τους πιο απαιτητικούς ανθρώπους στον πλανήτη, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Οι συντονισμένες δράσεις θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, θα αποφέρουν κέρδη άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο και θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας», παρατηρεί ο Guiterres.

Το κλειδί θα είναι αυτό που θα επιτύχουμε την επόμενη δεκαετία κατά την οποία μπορούμε να γυρίσουμε τα πράγματα μέσω συντονισμένων πολιτικών δράσεων, επιστημονικής έρευνας και χρηματοοικονομικών επενδύσεων στο περιβάλλον.

Αυτή είναι «η τελική μας ευκαιρία να αποτρέψουμε μια κλιματική καταστροφή, να αντιστρέψουμε τη θανατηφόρα παλμό της ρύπανσης και να σταματήσουμε την απώλεια ειδών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Ας είναι λοιπόν σήμερα η αρχή μιας νέας δεκαετίας – μιας στην οποία επιτέλους θα κάνουμε ειρήνη με τη φύση και θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

Το μήνυμα

Αυτό το μήνυμα προσεκτικής αισιοδοξίας είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο αυτές τις μέρες, όταν η συζήτηση για τη μοίρα και τη θλίψη τείνει να κυριαρχεί στις συζητήσεις για το περιβάλλον και τις βλάβες που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας από απληστία, αμέλεια και άγνοια τις τελευταίες δεκαετίες και αιώνες.

Βεβαίως, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος, όπως αναφέρει το παλιό ρητό.

«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι σοβαρή, αλλά υπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε», τόνισε η Jordan Sanchez, 19χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, σε μια πρόσφατη εικονική συνάντηση που χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΗΕ, κατά την οποία οι νέοι άτομα από όλο τον κόσμο ζήτησαν δράση για το περιβάλλον. «Πρέπει να παραμείνουμε θετικοί και πρέπει να δράσουμε», πρόσθεσε ο Sanchez.

Με πληροφορίες των Sustainability Times

Διαφήμιση