Αρχική COVID-19 Πελώνη: Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής

Πελώνη: Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής

0
Αθήνα
Εικόνα: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σύνταξη: ecozen.gr

“Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη“, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ πρόσθεσε πως τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα “επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών.” Παράλληλα, υπενθύμισε τα 4 μέτρα που ισχύουν από σήμερα στον τουρισμό, ενώ ανέφερε και το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για άρση των μέτρων σχετικά με απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η Πελώνη η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη, ενώ όπως πρόσθεσε, το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται.

“Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Στη συνέχεια, η Πελώνη αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς υπογραμμίζοντας πως μέχρις στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 6 εκατομμύρια, ενώ όπως πρόσθεσε η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

“Για να έχουμε όλοι -Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες- πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης,” ανέφερε η Πελώνη στη συνέχεια.

Αναλυτικά, στους διαδραστικούς χάρτες θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες:

  • Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • το ποσοστό θετικότητας
  • η εμβολιαστική κάλυψη
  • η εβδομαδιαία τάση

“Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί,” ανέφερε χαρακτηριστικά.

πλοίο
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα 4 μέτρα που ισχύουν από σήμερα στον τουρισμό

Στη συνέχεια, η Πελώνη επανέλαβε πως από σήμερα τίθενται σε ισχύ τέσσερα νέα μέτρα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στις πύλες εισόδου, αλλά και για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά, τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα:

  • Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα  και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

εμβόλιο

Προνόμια εμβολιασμένων

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα των προνομίων των εμβολιασμένων, η Πελώνη ανέφερε πώς η συζήτηση αυτή γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς.

“Δεν μπορεί ωστόσο που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός του ενήλικου πληθυσμού” πρόσθεσε.

Ενώ, παράλληλα, ανέφερε πως κάτι τέτοιο “δεν είναι εφικτό να γίνει τώρα, καθώς δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29, το οποίο όπως τόνισε αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.”

Ανακοινώσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική

Τέλος, όσο αφορά την άρση των μέτρων που έχουν να κάνουν με την αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τους γάμους αλλά και την μουσική, η κα. Πελώνη επισήμανε πως αυτά τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της επιτροπής  εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση