Αρχική Μεταφορές Παραγωγή πράσινου υδρογόνου – Τι απαιτείται για τη χρήση του νέου καυσίμου

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου – Τι απαιτείται για τη χρήση του νέου καυσίμου

0
υδρογόνο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου και στα όσα απαιτούνται για τη χρήση του νέου καυσίμου αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο συνέδριο «Υδρογόνο: Μια Ευκαιρία για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το υπό ίδρυση δίκτυο πόλεων «ΗΛΕΚΤΡΟΝ», μια πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων αστικών μεταφορών και της ασφαλούς κινητικότητας.

Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για το θέμα της συζήτησης για το Υδρογόνο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “αποτυπώνει αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν κυρίως σε ένα στενό πλαίσιο επιστημονικών κύκλων: τις πολλές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η χρήση του υδρογόνου στην οικονομική πρόοδο και στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης“.

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην συνέχεια ο Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε ελπιδοφόρο που “σε ένα τέτοιο δύσκολο και σημαντικό πλάνο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέλεξε να πρωτοπορεί“.

“Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να εκπονήσουν ολοκληρωμένα σχέδια για την εφαρμογή των τεχνολογιών του υδρογόνου, απορροφώντας σχετικές  ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις”, υπογράμμισε.

“Η προσπάθεια αυτή γίνεται σήμερα περισσότερο οργανωμένη μέσα από το «ΗΛΕΚΤΡΟΝ», το «Δίκτυο πόλεων για την προώθηση των βιώσιμων καθαρών μεταφορών και της ασφαλούς κινητικότητας”.

Μάλιστα, στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια και θα προσφέρουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.”

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιφερειακές κρατικές ενισχύσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη πράσινων υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνεται το υδρογόνο, όπως ανέφερε ο Κεφαλογιάννης.

“Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και έχει τη βούληση να καταρτίσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εφαρμογή των νέων καθαρών τεχνολογιών.

Ο συντονισμός μίας τέτοιας προσπάθειας οδηγεί άλλωστε στον βασικό κοινοτικό στόχο των καθαρών μεταφορών, όπως επίσης στην ανάπτυξη μίας νέας οικονομίας με πολλές προοπτικές και αξιόλογες νέες ευκαιρίες απασχόλησης,” εξηγεί ο ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

“Εμείς, θα φροντίσουμε να προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, όσον αφορά τον τομέα των μεταφορών, για την πλήρη αξιοποίηση όλων αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, επιταχύνοντας την πορεία της Ελλάδας προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών, προάγοντας μία μορφή σύγχρονης οικονομίας.”

Τι απαιτείται για τη χρήση του νέου καυσίμου

Για τη χρήση του νέου καυσίμου απαιτούνται:

  • Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων, δηλαδή πρατήρια υδρογόνου
  • Προδιαγραφές των εγκαταστάσεων
  • Προδιαγραφές ασφαλείας
  • Ταξινόμηση και τεχνικός έλεγχος οχημάτων υδρογόνου και φυσικά
  • Τεχνική Υποστήριξη, που σημαίνει εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνίτες που να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις να ελέγχουν και να επισκευάζουν αυτά τα οχήματα

“Γιατί δεν αρκεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα όχημα μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να εξασφαλίζεται και η υποστήριξη του οχήματος σε όλη τον κύκλο ζωής του.”

Και φυσικά, η υδρογονοκίνηση δεν αφορά μόνο στις οδικές μεταφορές, αλλά και τον σιδηρόδρομο, προσθέτει.

“Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γνωρίζει λοιπόν τον οδικό χάρτη που θα πρέπει να ακολουθήσει για να διευκολύνει την υδρογονοκίνηση, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται κάτι περισσότερο.”

“Η εξειδικευμένη γνώση και η εμπειρία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος.

Γι΄ αυτό τον σκοπό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να συνεργαστεί με τον Δημόκριτο σε αυτή την πορεία, καθώς είναι ήδη ο Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Υδρογόνο.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ηλιακά και αιολικά πεδία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Χρειαζόμαστε γνώση, σχέδιο και όραμα και στρατηγική ώστε να επιτύχουμε και αυτόν το στόχο”, υπογραμμίζει ο Κεφαλογιάννης.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Κίνα θα ενισχύσει την περιβαλλοντική έγκριση για ρυπογόνα έργα
Επόμενο άρθροΔιαστημικά συντρίμμια προκάλεσαν ζημιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό