Αρχική Ελλάδα Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν (Βίντεο)

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μόλις τώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, “έχει σπάσει ο πάγος” του προηγούμενου διαστήματος.

 

Από την αμηχανία στην προσέγγιση

Αρχικά υπήρξε μεγάλη αμηχανία. Οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν καν χειραψία. Ούτε αυτήν του κορονοϊού. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να είναι παρών μόνον ο  Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Αμέσως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαίτησε την παρουσία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του, Ελένης Σουρανή. Όπερ και εγένετο. Η συνάντηση μετά τα πρώτα λεπτά φάνηκε να γίνεται σε πιο… άνετη ατμόσφαιρα. Εκατέρωθεν έγινε προσπάθεια για φιλικότερο κλίμα. Οι δύο ηγέτες ζήτησαν να αφήσουν πίσω τους τα δύσκολα γεγονότα του τελευταίου έτους. Υπενθυμίζεται ότι είχαν να βρεθούν από κοντά 18 μήνες. Επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν πεδία συνεννόησης. Με τον Ερντογάν να τείνει χείρα φιλίας και για διευθέτηση παραμέτρων που άπτονται του προσφυγικού ζητήματος.

Οδηγός το διεθνές δίκαιο

Από την ελληνική πλευρά διιευκρινίστηκε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων. Με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων. Όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως “μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις. Όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Η πλευρά Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας του για τη συνάντηση, ανέφερε πως συμφωνήθηκε “να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα”. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι “το 2021 θα είναι μια «ήσυχη» χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις“. “Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας. Να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας” διευκρίνισε. «Ένα-ένα. Το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων» προσέθεσε.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Ερντογάν μίλησε για επανεκκίνηση του  διαλόγου με την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των διαύλων διαλόγου με τη γείτονά μας Ελλάδα, συνεισέφερε στην επίλυση προβλημάτων. Και στην περιφερειακή σταθερότητα» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε από χθες ότι «η πιο σημαντική διαφορά» Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών”. Πρόκειται για ζήτημα δεκαετιών, ανέφερε. “Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης. Αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» επεσήμανε.

Τι έπεται

Η συνάντηση Μητστοτάκη – Ερντογάν δεν είναι το μοναδικό δύσκολο σημείο της σημερινής ημέρας για τον Τούρκο πρόεδρο. Ακολουθεί η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μία συνάντηση με άμεσο αντίκτυπο και για τη χώρα μας. Ο Τζο Μπάιντεν θα τον συναντήσει μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των αυστηρών μέτρων-κυρώσεων που επιθυμεί το Κογκρέσο για τους S400.

Διαφήμιση