Αρχική Ειδήσεις Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Πρεμιέρα για τον Μπάιντεν – Νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές...

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Πρεμιέρα για τον Μπάιντεν – Νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις

0
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
Εικόνα: EUROKINISSI/POOL NATO
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με την ελπίδα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις, τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πρώτη για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Σύνοδος θα διαρκέσει μόνο τρεις ώρες και από πλευράς ΗΠΑ θα επιχειρηθεί επούλωση των πληγών που άφησε κατά την τετραετή θητεία του ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το κείμενο μεταρρύθμισης «ΝΑΤΟ 2030»

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν ένα κείμενο μεταρρύθμισης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», όπως το έχει ονομάσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η συγκεκριμένη ατζέντα θα παρουσιάζει έναν μακρύ κατάλογο προσαρμογών «σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Ενώ, την ίδια στιγμή, οι Σύμμαχοι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την αναθεώρηση του «στρατηγικού δόγματος» του ΝΑΤΟ μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τελευταία έκδοση του στρατηγικού δόγματος, που χρονολογείται από το 2010, αναφέρεται στη Ρωσία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο», ενώ δεν υπάρχει λέξη για την Κίνα.

Ενώ, σημειώνεται ότι το κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι Σύμμαχοι θα αναφέρεται στη Ρωσία ως «απειλή» και στην Κίνα ως «πρόκληση».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σχετικά με το Πεκίνο ανέφερε ότι «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας και η πιεστική συμπεριφορά δημιουργεί μερικές προκλήσεις στην ασφάλειά μας», τις οποίες «πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία».

Τέλος, η συζήτηση για το Νατοϊκό προϋπολογισμό είναι ένα ακόμα ζήτημα το οποίο επίσης αποτελεί σημείο τριβής.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ καλεί τους Συμμάχους να αυξήσουν «ουσιαστικά και σταδιακά» τα επόμενα δέκα χρόνια τις κοινές αμυντικές δαπάνες.

Ωστόσο, το θέμα αυτό βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες όπως η Γαλλία. Ενώ, το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Προς το παρόν οι Σύμμαχοι θα αρκεστούν στο να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση των κοινών αμυντικών δαπανών, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.

 

Διαφήμιση