Αρχική Ελλάδα Τζο Μπάιντεν: Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους

Τζο Μπάιντεν: Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους

0
Τζο Μπάιντεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που αναγνώρισε επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους αναδείχθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά και το έπραξε. “Κάθε χρόνο τέτοια μέρα θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν από τους Οθωμανούς. Θυμόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων” ανέφερε στη δήλωσή του. “Δεσμευόμαστε. Ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες” συμπλήρωσε.

Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που δε δίστασε να κάνει χρήση, με παρρησία, του όρου “γενοκτονία”. Αυτό το απέφευγαν μετά βδελυγμίας όλοι οι προκάτοχοί του. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι “δεν μπορούμε να στεναχωρήσουμε ένα στρατηγικό μας εταίρο, όπως η Τουρκία“.

GENOCIDEARMENIANS
Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν

Εναν αιώνα μετά, ο αρμενικός λαός αισθάνεται ηθικά δικαιωμένος για το 1,5 εκατ. νεκρών. Μπορεί να είχαν προηγηθεί αρκετά ευρωπαϊκά κράτη -κάποια εξ αυτών κραταιά, όπως η Γαλλία- που είχαν αναγνωρίσει ήδη τη γενοκτονία. Για τις ΗΠΑ φαινόταν αδιανόητο. Η Τουρκία βαρύνεται για τις μαζικές δολοφονίες και εκδιώξεις των Αρμενίων, των Ποντίων, των Μικρασιατών και πολλών άλλων πληθυσμών. Τόσο  επί της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας, όσο και αμέσως μετά με τη σύσταση του κράτους των νεότουρκων.

Το παρασκήνιο

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Τούρκο ομόλογό του για την επικείμενη κίνησή του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήθελε με τίποτε η πρώτη του επαφή με το νεοεκλεγέντα πλανητάρχη να έχει αυτήν την κατάληξη. Οι κλυδωνισμοί της κυβέρνησής του εν μέσω σκανδαλολογίας και οικονομικών αδιεξόδων τον έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ήταν ένα δυνατό πολιτικό χαστούκι. Η κίνηση Μπάιντεν, πέραν της ιστορικής της αξίας, σηματοδοτεί και το μήνυμα των γεωστρατηγικών επιλογών της νέας αμερικανικής προεδρίας. Επιιθυμεί να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι οι “χαρούμενες μέρες” με τον τέως ένοικο του Λευκού Οίκου παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Η πλευρά Ερντογάν διατείνεται ότι πρόκειται για μονομερείς κινήσεις που δεν αναγνωρίζει. Την ίδια στιγμή ωστόσο θέτει θέμα Γκιουλέν στον Μπάιντεν. Ο Ερντογάν αποδίδει στον Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.

 

Διαφήμιση