Αρχική Τεχνολογία Ψηφιακές τεχνολογίες υγείας – Πόσο επεκτάθηκαν εν μέσω πανδημίας

Ψηφιακές τεχνολογίες υγείας – Πόσο επεκτάθηκαν εν μέσω πανδημίας

0
© Jackie Niam Adobe Stock
© Jackie Niam / Adobe Stock
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πανδημία του covid-19 επιτάχυνε την άνοδο της λεγόμενης “ψηφιακής υγείας“, μιας έννοιας ευρείας που περιλαμβάνει τηλε-ιατρική και τηλε-συμβουλευτική, παρακολούθηση από μακριά συνδεδεμένες συσκευές, ψηφιακές πλατφόρμες υγείας καθώς και ψηφιακές εφαρμογές υγείας.

Η έννοια αυτή καλύπτει επίσης τις αντίστοιχες αναλύσεις δεδομένων υγείας και την εφαρμοφή σε συστήματα που βασίζονται σε Μεγάλα Δεδομένα (τον τεράστιο δηλαδή όγκο δεδομένων που είναι σχεδόν αδύνατον να επεξεργαστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους) όπως είναι για παράδειγμα η επιδημιολογική έρευνα και οι διαγνωστικές μέθοδοι που υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για online ιατρικές γνωματεύσεις ασθενών που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Ομοίως, οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή τεχνολογία για να διαγνώσουν τον ιό. Για παράδειγμα η Κίνα ανέπτυξε νέες εφαρμογές υγείας στο κινητό
οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς covid να εκτιμούν από το σπίτι τους τα συμπτώματα.

percentage of people using the internet for health related activities
Ποσοστό ατόμων (από 16 έως 74 ετών) που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία

Οι ασθενείς που νοσούσαν αλλά δίσταζαν να πάνε στο νοσοκομείο,
ήταν σε θέση να λαμβάνουν online συμβουλές και παρακολούθηση από μακριά. Επίσης, χάρη στη διαθεσιμότητα των ψηφιακών αρχείων υγείας και τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ, ήταν εφικτό να εκδοθούν από απόσταση επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις οι οποίες περιόρισαν έτσι τις μη απαραίτητες επαφές μεταξύ γιατρών και ασθενών και μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Ψηφιακό χάσμα

Υπάρχουν ωστόσο πολλές ακόμη πτυχές που σχετίζονται
με την ψηφιοποίηση της υγείας. Για παράδειγμα,  φάνηκε τώρα  περισσότερο από ποτέ,  το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα σύμφωνα με το οποίο μεγαλύτερες ηλικίες και οικονομικά ή κοινωνικά ασθενέστεροι που δεν γνωρίζουν να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές μένουν πίσω.

Προκύπτουν, επίσης, θέματα κυβερνοασφάλειας καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ενώ η μεταφορά των προσωπικών δεδομένων υγείας είναι φλέγον ζήτημα που σχετίζεται με βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ψηφιακές τεχνολογίες για ζητήματα υγείας ήρθαν για να μείνουν.

Διαφήμιση