Αρχική Ελλάδα Κατετέθη στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο – Σε εμπόλεμη κατάσταση τα συνδικάτα

Κατετέθη στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο – Σε εμπόλεμη κατάσταση τα συνδικάτα

0
workers
Εικόνα: UNSPLASH/Stephen Philpott
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozem.gr

Κατετέθη στη Βουλή σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται όλα τα συνδικάτα. Ήδη έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το υπουργείο το νέο νομοσχέδιο ορίζει:

• Ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου παραμένει 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες συνολικά την εβδομάδα.
• Δίνεται δυνατότητα μέσα από την αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου που απασχολείται υπερωριακά.
• Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το επιθυμεί, να υποβάλλει αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
• Καταγράφεται μέσω της νέας Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κάθε ώρα απασχόλησης των εργαζομένων, ώστε να προστατεύονται από κάθε μορφή αυθαιρεσίας.

• Μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε να λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Πώς θα λειτουργεί στην πράξη

Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. .Με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου. Οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη). H εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα είναι διαθέσιμη και μέσω του κινητού τηλεφώνου. Θα μπορεί να ελέγχει και ο εργαζόμενος την καταγραφή των υπερωριών του. Η ψηφιακή κάρτα θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του 8ώρου, τη μείωση της μαύρης εργασίας, στην τήρηση του ωραρίου του τηλεργαζόμενου (δικαίωμα στην αποσύνδεση). Αλλά και στη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα μπορούν να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει.

Πώς ωφελούνται οι επιχειρήσεις

Δε νοθεύεται ο ανταγωνισμός από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Επιπλέον για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το μέτρο θα καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ και τήρησης βιβλίου υπερωριών. Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταδιακή αρχής γενομένης από μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες, ΟTΕ, σούπερ μάρκετ). Στις επιχειρήσεις που εντοπιστούν ότι δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή (μετά από τρεις ελέγχους).

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας


Ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς η άλλους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εργάζεται έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα του «επιστρέφονται» εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Θα εξασφαλίσει αν το επιθυμεί 4ήμερη εργασία την εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών. Επιπλέον καλύπτεται από δικλίδα ασφαλείας ότι δε θα απολυθεί αν αρνηθεί πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν από τη λήψη του χρονικού αντισταθμίσματος,, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί.

Αύξηση του πλαφόν των υπερωριών

Αυξάνεται το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως από 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους. Δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Από την πλευρά των επιχειρήσεων εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους. Ωστόσο επιβαρύνονται οι εργοδότες που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των υπερωριών, Η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ισχύει σήμερα.)

Τι αλλάζει στο δίκαιο των απολύσεων

Το νομοσχέδιο προβλέπει έξτρα αποζημίωση εναλλακτικά αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια. Κυρίως για οικονομοτεχνικούς λόγους όπως είναι οι περικοπές η το κλείσιμο της επιχείρησης.

Σε ποιες επιπλέον περιπτώσεις απαγορεύεται η απόλυση

Άκυρες θα θεωρούνται στο εξής οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια. Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Τι αλλάζει στο συνδικαλιστικό νόμο

Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που να διασφαλίζει την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιώ. Δηλαδή τους απεργούς σε υγεία, συγκοινωνίες, αποκομιδή. Για παράδειγμα στο μετρό, κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα αυτών που δεν συμμετέχουν στην απεργία. Σε αντίθετη περίπτωση η απεργία μπορεί να διακοπεί. Προϋπόθεση για την συλλογική διαπραγμάτευση και την κήρυξη απεργίας αποτελεί η εγγραφή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο. Καθιερώνεται σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η απόλυση των συνδικαλιστών θα επιτρέπεται στο εξής για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου ή σεξουαλική παρενόχληση.

Γονικές άδειες

Αναλυτικά οι νέες άδειες που θεσπίζονται είναι οι εξής:

  •  Άδεια σε πατέρες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης 14 ημερών κατά τη γέννηση του τέκνου και 10 ημερών σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης του πατέρα.
  • Γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό. (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών). Η άδεια μπορεί να χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά μέχρι το παιδί να γίνει 8 χρόνων. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη πρέπει να αποφασίσουν ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα
  • Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, διακεκομμένα ή και συνεχόμενα. Δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί. Επίσης γονείς μόνοι, λόγω θανάτου του άλλου γονέα δικαιούνται τη γονική άδεια και το επίδομα εις διπλούν. Η άδεια χορηγείται κατόπιν σχετικής αίτησης του εργαζόμενου. Μπορεί να χορηγηθεί με κάθε ευέλικτο τρόπο που εξυπηρετεί τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ημερήσιου ωραρίου. Ή σε ημέρες άδειας, που μπορούν να κατανέμονται σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα του εργαζόμενου να λάβει το επίδομα γονικής άδειας.
  •  Αδεια για την φροντίδα προσώπου 5 ημερών κάθε χρόνο δικαιούται κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη ένα έτος απασχόλησης. Εφόσον υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση.
  • Αδεια δύο ημερών ετησίως η οποία χορηγείται δύο φορές το χρόνο με μια εργάσιμη ημέρα την κάθε φορά δικαιούται ο εργαζόμενος για λόγους ανωτέρας βίας. Αφορά σε επείγοντα περιστατικά ασθενείας εφόσον βεβαιώνεται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημενο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
  •  Κάθε εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής με παιδιά ηλικίας ως 12 χρονών έχουν δικαίωμα να εργαστούν με τηλεργασία, μερική απασχόληση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας για λόγους φροντίδας. Όταν οι ευέλικτοι όροι εργασίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, ο εργαζόμενος επιστρέφει στην αρχική μορφή της απασχόλησης του, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος

Οργή συνδικάτων

Στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν όλα τα σωματεία εργαζομένων, με αποφάσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ώρου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και για πλήρη επίθεση της κυβέρνησης στο συνδικαλισμό. Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ. Από τη ΣΤΑΣΥ έχει ανακοινωθεί ήδη ότι την Πέμπτη δε θα λειτουργούν το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ.

Διαφήμιση